Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tegning: Jørn Villumsen (arkiv)

Tegning: Jørn Villumsen (arkiv)

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Lad os sammen sænke Tyra

Maersk vil opgive Tyrafeltet, hvis ikke de får en klækkelig skatterabat. Men det er ikke tid til at bøje sig for olieindustrien. Det er tid til #Tyrexit.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dansk miljø- og klimapolitik står ved en skillevej. De globale udviklinger på klimaområdet kalder på de næste store skridt i den lokale og globale indsats.

Men i fraværet af en politisk engagerende klimadagsorden tester dele af industrien, hvor langt man kan gå imod de grønne dagsordener uden at blive for upopulær i en befolkning, der ellers er mere og mere bevidst om miljø- og klimaudfordringerne.

Tiden er moden til modige og tydelige planer, og bevidste skridt til udfasning af olie- og gasproduktion kan sende et stærkt signal internationalt.

I en rapport fra september i år har Olie Gas Danmark betalt et konsulentbureau for nogle beregninger på 'Olie- og gassektorens samfundsøkonomiske betydning'.

Det handler både om selve oliefirmaerne og om de brancher, der er afhængige af industrien i Nordsøen. Rapporten får olie- og gassektoren til at lyde som en forrygende forretning.

Det strider dog både imod det langsigtede klimaperspektiv og de kortsigtede rammer for industrien. En stor del af gasproduktionen sker igennem det såkaldte Tyrafelt, der snart ikke længere er funktionelt, fordi det langsomt synker i havet.

Maersk Oil ejer Tyrafeltet og har meldt ud, at hvis ikke staten giver en klækkelig skatterabat som hjælp til den investering, så opgiver virksomheden feltet i 2018.

Maersk Oil har sat årsskiftet som deadline for deres beslutning, og man kan derfor se rapporten fra Olie Gas Danmark som et forsøg på at påvirke forhandlingerne med politikerne.

Klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) har i mange måneder holdt både olieindustrien og befolkningen hen i uvished, når det gælder Tyras skæbne, men skal vi ikke have en bred politisk debat om et #Tyrexit i stedet for at vente på et resultat på baggrund af industriens optimistiske beregninger og politikernes vægelsind?

Alle klimavidenskabelige rapporter peger på, at størstedelen af de globale olie- og gasreserver skal blive i undergrunden, hvis vi skal undgå klimakaos og tabte investeringer i værdiløse fossile brændstoffer.

Snarere end en anledning til en teknisk forhandling er situationen med det synkende Tyrafelt i virkeligheden en invitation til demokratisk og engagerende debat:

Hvorfor anser politikere det overhovedet som en mulighed at give indirekte støtte til fossile brændstoffer i mange år frem? Kan vi klare os uden de her gas- og olieressourcer i Danmark?

Kan vi opfylde vores energibehov ved at skrue op for vedvarende energi og smarte energiløsninger i stedet? Hvordan vil vi finde nye arbejdspladser til dem, der måske mister deres job, hvis Tyrafeltet lukker?

Kort sagt: Kan vi lave en plan for #Tyrexit, når vi snakker både arbejdsmarked, efteruddannelse, vedvarende energikilder og den globale brandingværdi, så vi kan få noget ud af at afskære os fra fossile brændstoffer?

Det er i befolkningens interesse at holde et vågent øje med den omstilling, som vi har forpligtet os på i regi af EU's og FN's miljø- og klimaaftaler.

Klima- og miljøpolitikken i Danmark har tabt pusten, men det er på den store skala og nære tidshorisont, at dansk politik kan gøre en rigtig forskel

I lyset af faldende priser på vedvarende energi ligner investeringer i olie og gas en tabersag fra mange økonomers synspunkt.

Men i stedet for at gøre klimaet til spørgsmål om rentabilitet alene, skal vi have de politiske beslutninger om investeringer i energi til at være tydeligere i debatten.

Befolkningens interesse og engagement er nemlig med til at holde danske politikere ved ilden, så det ikke bliver for svært og for sent at omstille økonomien.

Samtidig vil klarere signaler om politiske prioriteringer gøre det klarere for industrien, hvilke forretningsområder det er værd at satse langsigtet på i Danmark.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

De internationale aftaler om klima lægger op til løbende stramninger af CO2-udslip i de kommende år. Det er en langt bedre økologisk og økonomisk forretning at opnå store CO2-reduktionerne her og nu end om 10-15 år.

Det gør det endnu mere problematisk at fastlåse danske jobs og produktion i fossilindustrien. Når EU og andre rige dele af verden tøver med omfattende initiativer, er det på grund af frygt for markedernes reaktioner på kort sigt, ikke fordi der findes en anden og bedre plan.

Det er et politisk hasardspil, som kun kan afsløres som bluff ved, at et land som Danmark går forrest og tør gå i gang med rigtige løsninger. Ligesom vi gjorde med vores vindmøllesatsning i 80'erne og 90'erne.

Klima- og miljøpolitikken i Danmark har tabt pusten, og samtidig bliver industrierne mere konfrontatoriske i forsøget på at undgå økonomiske tab i omstillingsprocessen.

Vi får brug for skarpere politiske strategier for ikke at tabe for meget af det momentum, som er bygget op gennem årtiers hårdt arbejde.

Her kan det ikke betale sig at holde igen med debatter om store omstillingsmuligheder. Så lad os komme i gang med #Tyrexit. Det er på den store skala og nære tidshorisont, at dansk politik kan gøre en rigtig forskel.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden