Den nye Erhvervs- og Vækstminister, Brian Mikkelsen (K), vil gøre livet lettere for bankerne med deregulering. Jan Andreasen (S) kalder ham for en farlig mand.
Foto: Per Folkver (arkiv)

Den nye Erhvervs- og Vækstminister, Brian Mikkelsen (K), vil gøre livet lettere for bankerne med deregulering. Jan Andreasen (S) kalder ham for en farlig mand.

Debatindlæg

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Stop Brian Mikkelsen, før han giver bankerne grønt lys til vanvittige, risikable investeringer

Erhvervs- og Vækstministeren vil tilbage til bankernes glade dage i 00’erne, hvor der ikke var nogen som helst regulerende lovgivning. Men han har vist glemt resultatet; småbanker gik konkurs, og mange helt almindelige mennesker mistede alle deres penge.

Debatindlæg

Brian Arthur Mikkelsen havde knap nok indtaget sit nye ministerium i det gamle år, før han tordnede løs og bebudede deregulering af finanssektoren - og de banker - der kastede samfundet ud finanskrisen i 2008.

Den største økonomiske krise siden depressionen i 1930’erne.

»Jeg kommer med et nyt politisk budskab om at omfavne bankerne. Nu må mobningen af bankerne stoppe. Bankerne er afgørende for samfundet, så nu er det dagsordenen for mig at gøre livet lettere for bankerne med deregulering«, sagde ministeren til TV 2 Business, og han fortsatte:

»At bankerne tjener penge, har jeg ikke ondt af. Det, jeg har ondt af, er, hvis der ikke er konkurrence. Den mobning af bankerne med at de tjener penge – det fungerer ikke i vores verden. Det er da fint, at bankerne tjener penge. Det må være en sag mellem bankerne og deres aktionærer«.

Lad os lige genopfriske et par forhold vedrørende bankerne og finanskrisen.

For det første er den nye Erhvervs- og Vækstminister træt af, at bankerne bliver ’mobbet’. Kendsgerningen er, at bankerne er sluppet meget billigt herhjemme.

For som en af vores fremmeste eksperter på finanssektoren professor Finn Østrup fra CBS har bemærket:

»Jeg er helt uforstående overfor denne betragtning. Der har aldrig været nogen mobning af bankerne i Danmark. Kritikken i Danmark af bankerne (der har haft en af de værste finansielle kriser) har været langt mere afdæmpet end for eksempel i USA, Storbritannien, Tyskland og Sverige«.

For det andet vil Brian Mikkelsen have, at bankerne skal have lov til at tjene penge. Det gør de sandelig også. Tag Danske Bank – Danmarks største bank - der kun blev reddet fra en konkurs under finanskrisen (i 2008-2009), fordi staten – altså skatteyderne - trådte til med en ubegrænset garanti, da det så sortest ud.

Står det til Brian Mikkelsen, skal vi tilbage til bankernes glade dage i 00’erne, før finanskrisen, uden nogen som helst regulerende lovgivning

Senere stod både ATP – vores pensionspenge - og staten for store indskud i Danske Bank, begge med tocifret milliardbeløb, i forbindelse med Bankpakke 2.

Siden 2009 er Danske Banks aktier steget 165 mia. kr. i værdi! Den samlede gevinst til Danske Banks aktionærer har været på 145,5 mia. kr. siden aktien var i bund.

Det er ganske enkelt noget vrøvl, når Brian Mikkelsen siger, at bankerne bliver mobbet, fordi de tjener penge.

For det tredje ønsker Erhvervs- og Vækstministeren at ’deregulere’. Brian Mikkelsen vil altså slippe bankerne løs, så de kan boltre sig, ligesom i 00’erne.

Her er vi ved det helt centrale i Brian Mikkelsens udmelding til vennerne på Finansrådets årsmøde, for det, Brian Mikkelsen ønsker, er, at bankerne skal tjene endnu flere penge, end de gør i forvejen.

Tilbage i 2006 kaldte Marianne Jelved daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen for en farlig mand. Den titel har Erhvervs- og Vækstminister Brian Arthur Mikkelsen åbenbart nu tænkt sig at kandidere til

Mere vil have mere. De store udbytter til aktionærerne – som bankerne blandt andet har hentet ved store gebyrstigninger for kunderne – er slet ikke nok.

Står det til Brian Mikkelsen, skal vi tilbage til bankernes glade dage i 00’erne, før finanskrisen, hvor der ikke var nogen som helst regulerende lovgivning. Med alle de vilde investeringseventyr fra 00’erne, der senere førte til, at mange småbanker gik konkurs under krisen.

Og mange kunder, helt almindelige mennesker, mistede alle deres penge. De blev ikke reddet af staten.

Danske Bank var, som de fleste husker, lige ved at kaste hele Danmark ud i en statsbankerot, blandt andet på grund af vanvittige, risikable investeringer på boligmarkedet i Irland. Før skatteyderne trådte til som støttepædagog og reddede banken.

Grådigheden kendte ingen grænser.

Politikere, der var tæt på beslutningerne i de nervepirrende dage i oktober 2008, da finanskrisen brød ud, har senere berettet:

»Vi fik at vide, at Dankort-automaterne ikke ville åbne mandag morgen, hvis ikke vi gjorde noget«.

Så langt ude var Danmark. Dengang.

Tilbage i 2006 kaldte den radikale leder Marianne Jelved daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen for en farlig mand. Den titel har Erhvervs- og Vækstminister Brian Arthur Mikkelsen åbenbart nu tænkt sig at kandidere til.

Stop ham, før det er for sent.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce