Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tegning: Jørn Villumsen (arkiv)
Foto: Villumsen Jørn/Politiken-Tegning

Tegning: Jørn Villumsen (arkiv)

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Stiftere af Ikke død endnu: Læger for Aktiv Dødshjælp vil slå nyfødte børn med handikap ihjel

Foreningen Læger for Aktiv Dødshjælp har fremlagt et lovforslag, der skal gøre det tilladt at slå svært handikappede nyfødte eller alvorligt syge børn ihjel.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det skal være tilladt at slå svært handikappede nyfødte eller alvorligt syge børn ihjel. Det siger foreningen Læger for Aktiv Dødshjælp i det lovforslag, man har fremlagt for aktiv dødshjælp i Danmark.

I forslagets paragraf 9, der specifikt handler om børn, står, at »barmhjertighedsdrab på svært handikappede nyfødte eller alvorligt syge børn uden udsigt til bedring er tilladt, når forældrene har bedt om det, og mindst tre læger, heraf mindst en med specialistuddannelse på organområdet, er enige«.

Havde forslaget fra Læger for Aktiv Dødshjælp været en realitet, ville mange, vi kender, der i dag lever et godt liv med et kronisk handikap, ikke være i live. De ville være skilt fra allerede ved fødslen og ikke have fået skyggen af chance for at vise, at de kunne få et liv fyldt med kvalitet.

Selv de dygtigste læger kan ikke forudse et livsforløb for et nyfødt barn. Forældre, der får et barn med handikap, er i krise, der strækker sig over lang tid, og er i en alt for ustabil tilstand til at træffe beslutning om noget så alvorligt som drab på deres eget barn.

Det bliver derfor primært læger, der træffer beslutningen. Endda læger, der vil være tilhængere af aktiv dødshjælp, for det er også en konsekvens af lovforslagets paragraf 6, at »lægens og andres medvirken skal være frivillig. Aktiv dødshjælp kan aldrig pålægges nogen som en tjenstlig pligt«.

Det er dybt bekymrende, at det gøres til en medicinsk opgave at vurdere livskvaliteten for mennesker med handikap. Research viser desværre, at netop læger konsekvent vurderer livskvaliteten for mennesker med handikap lavere, end vi selv gør.

Det er hverken moderne, demokratisk eller humanistisk at fratage et nyfødt barn mulighederne for at vise livsduelighed

Læger beskæftiger sig ikke med de samfundsmæssige foranstaltninger, der kan øge livskvaliteten for folk med handikap (hjælpemidler, hjælperordninger, førtidspension etc.).

De koncentrerer sig om fejl og mangler ved det enkelte menneskes krop. Set i det lys bliver handikap et individuelt problem, der enten kan fjernes ved at kurere kroppen eller, når en kur ikke findes, ved at lade kroppen dø. Andre muligheder falder uden for det medicinske blik.

Vi må heller ikke være blinde for, at medicinske institutioner er en del af samfundet på godt og ondt. De er derfor også påvirkelige af samfundets ideer om f.eks. økonomisk styring og synet på autonomi.

På foreningen Læger for Aktiv Dødshjælps hjemmeside hedder det, at »I et moderne demokratisk, humanistisk samfund forekommer det mange indlysende, at den enkelte skal have ret til at råde over sit eget liv og træffe beslutning om ophør når summen af sorg, angst og lidelse overstiger det positive livsindhold«.

Det er hverken moderne, demokratisk eller humanistisk at fratage et nyfødt barn mulighederne for at vise livsduelighed. Ofte vil det med den rette opbakning, hjælpemidler og hjælpeindsats være muligt at skabe rammen for et godt liv.

Vi tror ikke, at tilhængerne af aktiv dødshjælp har overvejet konsekvenserne af deres støtte til det forslag, Læger for Aktiv Dødshjælp fremlægger. I konsekvensen gør de sig til fortalere for mord på børn.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden