»Lige løn for lige arbejde. Sådan står det sort på hvidt i ligelønsloven helt tilbage fra 1976. Nu skriver vi 2017, og det er rent ud sagt pinligt, hvor lidt området har rykket sig«, skriver tre fagforbundsdebattører. (Arkivfoto)
Foto: Jens Dresling

»Lige løn for lige arbejde. Sådan står det sort på hvidt i ligelønsloven helt tilbage fra 1976. Nu skriver vi 2017, og det er rent ud sagt pinligt, hvor lidt området har rykket sig«, skriver tre fagforbundsdebattører. (Arkivfoto)

Debatindlæg

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Kvinder skal have mere i løn

Det er lige så vigtigt at arbejde med mennesker, som det er at bygge broer, og det skal selvfølgelig afspejles i lønnen, mener tre fagforbundskvinder.

Debatindlæg

Lige løn for lige arbejde. Sådan står det sort på hvidt i ligelønsloven helt tilbage fra 1976. Dengang besluttede man, at kvinder og mænd skulle have lige løn for samme arbejde eller for arbejde af samme værdi.

Nu skriver vi 2017, og det er rent ud sagt pinligt, hvor lidt området har rykket sig over en periode på 40 år. Faktum er, at lønforskellen mellem mænd og kvinder i dagens Danmark i gennemsnit er 15,7 procent. Det på trods af at kvinder i dag er næsten lige så meget på arbejdsmarkedet som mænd.

I dag er det kvindernes internationale kampdag, og vi vil bruge anledningen til at råbe politikerne op. For der er stadig mange kampe at kæmpe for kvinderne på det danske arbejdsmarked.

Arbejdsgiverne og politikerne hænger fast i en logik fra forrige århundred, da manden historisk set blev betragtet som familiens hovedforsørger og derfor skulle have mere i løn.

En logik, som slet ikke holder i et moderne samfund, hvor kvinderne er en naturlig del af arbejdsmarkedet.

Vi repræsenterer pædagoger, socialpædagoger og sygeplejersker, som i høj grad er kvindedominerede fag. Vores medlemmer har taget en mellemlang videregående uddannelse, men vi kan konstatere, at lønniveauet i vores fag placerer os nederst i lønhierarkiet.

Der er ganske enkelt ingen acceptabel forklaring på, hvorfor såkaldte mandejobs er bedre lønnet end såkaldte kvindejobs

Pædagoger tjener i gennemsnit 28.400 kr. om måneden, socialpædagoger 28.700 kr. og sygeplejersker 29.300 kr. I den anden ende har vi et mandedomineret fag som diplomingeniør, der i gennemsnit tjener 47.000 kr. om måneden. Det skal slet ikke ses som en kritik af ingeniørerne.

Det er ikke deres lønniveau, den er gal med. Det er vores.

Tilbage i 2008 nedsatte den daværende VK-regering en lønkommission. Kommissionen skulle undersøge, om løndannelsen og ansættelsesvilkårene for offentligt ansatte »understøtter en positiv udvikling af den offentlige sektor«.

Og da kommissionens rapport senere blev offentliggjort, viste den, at særligt kvinder med mellemlange videregående uddannelser, der arbejder i den offentlige sektor, har et stort lønefterslæb.

Derfor er ligeløn et centralt tema for BUPL, DSR og SL både under overenskomstforhandlingerne og i vores arbejde med at råbe de folkevalgte på Christiansborg op.

Kvindernes lønniveau skal ganske enkelt hæves. Det er lige så vigtigt at arbejde med mennesker, som det er at bygge broer.

Vi er et af de lande i EU, hvor erhvervsfrekvensen blandt kvinder er allerhøjest. Kvindernes uddannelsesniveau bliver højere og højere. Det skal selvfølgelig også afspejle sig i lønnen.

Der er ganske enkelt ingen acceptabel forklaring på, hvorfor såkaldte mandejobs er bedre lønnet end såkaldte kvindejobs.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce