0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Rune Aarestrup Pedersen
Foto: Rune Aarestrup Pedersen
Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Skatteudvalgsformand: Det liberale tankegods har tabt til virkeligheden

Det kan bevises, at stigende ulighed er skadelig for den langsigtede vækst.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll glæder sig her i Politiken over, at jeg savnede ham til Ulighedens Topmøde arrangeret af Cevea. Og det gjorde jeg vitterlig.

Både fordi de blå politikere glimrede ved deres fravær, og fordi Ammitzbøll er fortaler for, at ulighed ikke er noget, vi bør tage alvorligt i Danmark. Men ministeren har brug for et realitetstjek.

Kampen mod ulighed er fundamental, og en samfundsmodel med en høj grad af lighed virker. Den skandinaviske model er alle andre overlegne – både når det gælder velstand og velfærd.

Ammitzbøll sætter spørgsmålstegn ved, om han kunne have lært noget på Ulighedens Topmøde, men med svadaen mod ulighedsudfordringen er jeg ikke i tvivl. Jeg ved, det er ukomfortabelt for en samlet blå blok, men OECD – der ikke just kan klandres for at være hverken fakta-resistent eller venstreorienteret – har udgivet rapporten 'In it together: Why Less Inequality Benefits All'. Den hylder de økonomiske fordele af lighed og er ét langt opgør med den tankegang, som LA gør sig til fortaler for.

For som der står sort på hvidt: Stigende ulighed er skadelig for den langsigtede vækst. Oveni kommer at ulighed mindsker sammenhængskraften og sænker uddannelsesniveauet.

Økonomi- og indenrigsministeren er også kritisk over for Socialdemokratiets forhold til formueskat. Også her burde ministeren lytte til, hvad OECD og Cevea siger. Mens indkomstuligheden har været støt stigende, så er formueuligheden ligefrem eksploderet. Det gælder også herhjemme.

Ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er formuerne i Danmark i løbet af de sidste ti år blevet så ulige, at de ti procent rigeste ejer ca. to tredjedele af den samlede nettoformue. På PowerPointen fra OECDs Celine Thevenot stod der derfor, at en del af løsningen på den stigende ulighed er formuebeskatning i form af skatter på alle former for ejendom og værdier, inklusiv overførsel af værdier.

Altså præcis som vi i forvejen gør i Danmark.

Socialdemokratiet vil ikke hæve skatterne, men vil bevare den retfærdige beskatning, som vi allerede har. I modsætning til LA og resten af regeringen

Så svaret på ministerens spørgsmål er klart nej. Socialdemokratiet vil ikke hæve skatterne, men vil bevare den retfærdige beskatning, som vi allerede har. I modsætning til LA og resten af regeringen.

Danmark er et af de bedste lande at drive virksomhed i, og sådan skal det fortsat være, men vi er også et af verdens mest lige samfund, og sådan skal det også fortsat være.

Nu har vi tal for, at det liberale tankegods må vige for den virkelighed, som Ammitzbøll roser så meget i sit indlæg.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

Forsiden