0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Skatteudvalgsformand: Det liberale tankegods har tabt til virkeligheden

Det kan bevises, at stigende ulighed er skadelig for den langsigtede vækst.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Rune Aarestrup Pedersen
Foto: Rune Aarestrup Pedersen
Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll glæder sig her i Politiken over, at jeg savnede ham til Ulighedens Topmøde arrangeret af Cevea. Og det gjorde jeg vitterlig.

Både fordi de blå politikere glimrede ved deres fravær, og fordi Ammitzbøll er fortaler for, at ulighed ikke er noget, vi bør tage alvorligt i Danmark. Men ministeren har brug for et realitetstjek.

Kampen mod ulighed er fundamental, og en samfundsmodel med en høj grad af lighed virker. Den skandinaviske model er alle andre overlegne – både når det gælder velstand og velfærd.

Ammitzbøll sætter spørgsmålstegn ved, om han kunne have lært noget på Ulighedens Topmøde, men med svadaen mod ulighedsudfordringen er jeg ikke i tvivl. Jeg ved, det er ukomfortabelt for en samlet blå blok, men OECD – der ikke just kan klandres for at være hverken fakta-resistent eller venstreorienteret – har udgivet rapporten 'In it together: Why Less Inequality Benefits All'. Den hylder de økonomiske fordele af lighed og er ét langt opgør med den tankegang, som LA gør sig til fortaler for.

For som der står sort på hvidt: Stigende ulighed er skadelig for den langsigtede vækst. Oveni kommer at ulighed mindsker sammenhængskraften og sænker uddannelsesniveauet.

Økonomi- og indenrigsministeren er også kritisk over for Socialdemokratiets forhold til formueskat. Også her burde ministeren lytte til, hvad OECD og Cevea siger. Mens indkomstuligheden har været støt stigende, så er formueuligheden ligefrem eksploderet. Det gælder også herhjemme.

Ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er formuerne i Danmark i løbet af de sidste ti år blevet så ulige, at de ti procent rigeste ejer ca. to tredjedele af den samlede nettoformue. På PowerPointen fra OECDs Celine Thevenot stod der derfor, at en del af løsningen på den stigende ulighed er formuebeskatning i form af skatter på alle former for ejendom og værdier, inklusiv overførsel af værdier.

Altså præcis som vi i forvejen gør i Danmark.

Socialdemokratiet vil ikke hæve skatterne, men vil bevare den retfærdige beskatning, som vi allerede har. I modsætning til LA og resten af regeringen

Så svaret på ministerens spørgsmål er klart nej. Socialdemokratiet vil ikke hæve skatterne, men vil bevare den retfærdige beskatning, som vi allerede har. I modsætning til LA og resten af regeringen.

Danmark er et af de bedste lande at drive virksomhed i, og sådan skal det fortsat være, men vi er også et af verdens mest lige samfund, og sådan skal det også fortsat være.

Nu har vi tal for, at det liberale tankegods må vige for den virkelighed, som Ammitzbøll roser så meget i sit indlæg.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage