0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Ligebehandlingschef: Vi har brug for Kvinfo, for ligestillingen halter i Danmark

Danmark sakker bagud på ligestillingsfronten, mens vores nabolande tager problemerne alvorligt.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Ligestillingen er blevet budt hårde vilkår i Danmark. Blandt andet i regeringen, skriver Maria Ventegodt Liisberg.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kønsligestilling blev valgt som definerende for danskheden i Danmarkskanonen sidste år.

»Ligestilling er officiel dansk politik, som alle politiske partier i princippet bakker op«, står der i den forklarende tekst.

De fleste i Danmark synes, at ligestilling er et gode for alle, både mænd og kvinder. Det er godt for alle, når kvinder frit kan vælge, om de vil være på arbejdsmarkedet eller om de i en periode vil gå hjemme og passe børn. Det er godt for alle, når sundhedsvæsenet både har tilbud til kvinder, som ofte går til lægen, og til mænd, som sjældnere gør det.

Ligestilling handler ikke om, at vi skal blive kønsblinde og udviske køn, eller at kvinder skal have magten over mænd. Kønsligestilling handler om, at kønsstereotyper ikke skal begrænse den enkeltes handlemuligheder. Det handler også om, at et ligestillet samfund er et klogere samfund, hvor talent og lyst betyder mere, og køn betyder mindre for, hvad mennesker laver på arbejdsmarkedet og i fritiden.

Vi er alle meget mere end vores køn, og vi skal have mulighed for at udleve det potentiale uanset køn.

Arbejdet for mere ligestilling handler i dag om at udbrede viden om kønsstereotyper og om manglende lige muligheder. Der skal viden til, før der opstår en erkendelse af problemets omfang. Erkendelse af manglende ligestilling er nøglen til, at den enkelte kvinde og mand kan gøre op med besnærende kønsstereoptyper.

Der skal også viden til, før politikere og andre beslutningstagere tager fat og laver om på for eksempel fordelingen af barselsorlov eller politiets mangelfulde prioritering af vold mod kvinder.

Viden er alfa og omega, og derfor er det også utrolig bekymrende, hvis Kulturministeriet beslutning om at overflytte driften af biblioteket vedrørende ligestilling fra videnscentret Kvinfo til Det Kongelige Bibliotek, medfører færre ressourcer til Kvinfos arbejde med at udbrede viden om ligestilling.

Viden om ligestilling skal i spil både i den offentlige debat, i uddannelsesinstitutioner og alle steder, hvor der træffes vigtige beslutninger for vores samfund.

Viden om ligestilling skal i spil både i den offentlige debat, i uddannelsesinstitutioner og alle steder, hvor der træffes vigtige beslutninger for vores samfund

Selv om Danmark er et forholdsvis ligestillet samfund, så er vi faktisk ikke så ligestillede, som mange går og tror. Vi er desværre gået lidt i stå på ligestillingsfronten, og vi sakker derfor også bagud i forhold til de andre nordiske lande, som i mange år har taget ligestilling langt mere alvorligt.

Danmark var i mange år i top fem på verdensranglisten for ligestilling, som laves hvert år af World Economic Forum.

Men Danmark er i 2016 faldet helt ned på 19.-pladsen, mens de andre nordiske lande stadig er i top. Vores naboer bliver bedre og bedre til at få kvinder til tops i både politik og erhvervsliv, til at bekæmpe lønforskelle mellem mænd og kvinder, til at sikre lige adgang til sundhedsvæsenet og meget andet. I Danmark sker der ikke rigtig noget.

Annonce

Da den nuværende regering trådte til, var der mange, som undrede sig over, at alle de kvindelige ministre fik såkaldte bløde ministerposter i Sundhedsministeriet, Social- og Børneministeriet, Undervisningsministeriet, Kulturministeriet og Ministeriet for Ligestilling og Nordisk Samarbejde, mens de hårde og mere magtfulde poster i Statsministeriet, Udenrigsministeriet, Finansministeriet og Forsvarsministeriet gik til mændene.

Som følge af fordelingen af ministerierne sidder der nu udelukkende mænd i regeringens magtfulde koordinationsudvalg. Da Søren Pape Poulsen blev spurgt til, om det var et problem, forklarede han, at de tre partiledere ikke havde brugt et sekund på at overveje kønsfordelingen i regeringen, fordi det ikke er regeringens tilgang, at politik handler om køn.

Når man som denne regering vælger at reproducere kønsstereotyper om magtens mænd, så fører regeringen i den grad politik

Men selvfølgelig er kønsligestilling et politisk anliggende. Og når man som denne regering vælger at reproducere kønsstereotyper om magtens mænd, skruer ned på blusset på ligestillingsområdet og muligvis svækker udbredelsen af viden om ligestilling, så fører regeringen i den grad politik.

En politik, som resulterer i mindre ligestilling i Danmark til skade for kvinder og mænd i dag og til skade for de kommende generationer.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter