Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tegning: Jørn Villumsen (arkiv)

Tegning: Jørn Villumsen (arkiv)

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


En kvinde, der bærer en muslimsk klædedragt, er ikke per automatik et undertrykt væsen, der skal reddes fra onde trosfæller

Der er en voksende diskrimination mod kvinder, der tilkendegiver deres tro ved at dække sig til. I stedet bør vi værne om kvinders ret til at gå klædt, som det passer dem.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I Danmark burde det ikke spille nogen rolle, hvordan en kvinde klæder sig. Men det gør det. For der er en voksende diskrimination mod kvinder, der i deres fysiske fremtoning tilkendegiver deres tro ved at dække sig til.

De oplever at blive skubbet til, råbt efter og spyttet på, ligesom fremmede forsøger at rive deres tørklæde af. Det er alvorlige hadforbrydelser, der foregår hver dag i det offentlige rum, hvor vi alle færdes, og som alt for mange af os blot møder med et skuldertræk. Enkelte med et forstående nik.

F.eks. sagde Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, i et interview til Politiken i 2014: »Jeg føler mig provokeret af kvinder med tørklæde. At andre føler sig provokeret af disse kvinder, det forstår jeg godt. Og at de har været udsat for bemærkninger, det forstår jeg også udmærket«.

Det er nogle år siden, men debatten om tørklædet lever stadig. Den blusser op fra tid til anden. Uanset udgangspunktet for debatten forbliver retorikken altid den samme. Det er provokerende. Det skal forbydes. Og før nogen når at sige mere i kommentarfeltet, så er tørklædet forvandlet til et symbol på muslimske mænds undertrykkelse af kvinder. Men det er forsimplet at anskue et stykke stof på denne måde.

Jeg har gennem årene mødt en del muslimske kvinder, der har været udsat for ekstrem social kontrol. Nogle af de værste fortællinger kom fra kvinder, der ikke dækkede sig til. Så det er naivt at benytte tørklædet som indikator for graden af undertrykkelse.

Og det er decideret farligt at tale om et forbud mod at bære tørklæde under dække af, at et sådant forbud skal skabe et værn om kvinders frihed. For fratvinger vi muslimske kvinder retten til at bære tørklæde, så er vi ikke væsensforskellige fra dem, der tvinger det på. Det er to sider af samme mønt.

Vores modstand mod nogle kvinders manglende frihed må aldrig bruges som afsæt til at begrænse andre kvinders frihed

Undertrykkelsen sidder ikke i tørklædet. Det er blot et stykke stof. Undertrykkelsen påføres af omgivelserne. Det er den ofte usynlige, men ekstreme hverdagskontrol, der betyder, at du ikke har frihed til at gøre, som du vil, at du er nødt til at begrænse dig og indordne dig for at undgå afstraffelse. Det er den form for undertrykkelse, som vi skal bekæmpe.

Og ja. I nogle muslimske familier i Danmark presses kvinder til at dække sig til som en del af den ekstreme sociale kontrol, de er udsat for. Vi skal naturligvis også bekæmpe den form for tvang. Men vores modstand mod nogle kvinders manglende frihed må aldrig bruges som afsæt til at begrænse andre kvinders frihed. En kvinde, der bærer en muslimsk klædedragt, er ikke per automatik et undertrykt væsen, der skal reddes fra onde trosfæller. Hun er i mange tilfælde en troende kvinde, der har truffet et selvstændigt valg.

Der er vidt forskellige bevæggrunde til, at muslimske kvinder vælger at dække sig til. For nogle er det et religiøst signal, en synlig manifestering af deres trostilhørsforhold, andre gør det af andre årsager. Udenforstående kan være enige eller uenige i de bagvedliggende bevæggrunde, men det tilkommer ikke andre at vurdere og kommentere gyldigheden af valget, så længe det sker frivilligt.

Ytringsfrihed, tolerance, respekt og frihed er alle begreber, som vi ynder at betragte som danske værdier. Men det harmonerer ikke med tilråb og overfald på kvinder, der bærer tørklæde eller anden muslimsk påklædning.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det er en falliterklæring, at vi ikke formår at efterleve de værdier, som vi elsker at fremhæve som nogle grundlæggende begreber i vores del af verden, når debatten drejer sig om det stigende pres på kvinders frihedsrettigheder andre steder på kloden.

For den afvikling af kvinders rettigheder, som vi er vidner til i visse regioner af verden, er forfærdelig. Vi må derfor aldrig glemme, at der er millioner af kvinder, der ikke har frihed til selv at vælge. Det frie valg er et privilegium. Men løsningen kan aldrig blive at fratage en kvinde retten til at dække sig til, fordi andre ikke har et frit valg. Den personlige frihed må ikke ofres på det alter.

Hvad enten det er danske politikere, imamen fra Grimhøj, præstestyret i Iran eller salafisterne i Saudi-Arabien, der ønsker at diktere, hvordan kvinder skal gå klædt, skal vi kæmpe imod. Vi skal aldrig acceptere fordømmelser af kvinders tøjvalg og udseende, uagtet at det begrundes i religiøse krav eller i provokation.

Vi skal værne om kvinders ret til at gå klædt, som det passer dem. I Danmark må et overfald – verbalt eller fysisk – aldrig gøres til noget forståeligt og acceptabelt, fordi du klæder dig på en bestemt måde.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden