Tegning: Roald Als (arkiv)

Tegning: Roald Als (arkiv)

Debatindlæg

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Genudgivelsen af ’Fra socialstat til minimalstat’ undrer: Fogh har hovedansvaret for, at Skat ligger i ruiner

Tidligere lektor undrer sig over, at Anders Fogh stadig føler sig så selvsikker og så selvtillidsfuld, at han trods sine politiske fiaskoer har mod til at genudgive sin bog.

Debatindlæg

Anders Fogh Rasmussen er en modig mand. Samtidig med at det Skatteministerium, som han stod i spidsen for fra 1987-92, og som han igen fra 2001-09 som statsminister var den øverste ansvarlige for, i dag er i knæ, genudgiver han ’Fra socialstat til minimalstat’. Som bekendt er bogen en voldsom kritik af den offentlige sektors omfang – herunder skattevæsenet – og et forsvar for markedet og egoismen.

I praksis gik han i sin første ministerperiode til angreb på Skat, og via nedskæringer i personalet fik han lempet ligningen af bl.a. selskaber så meget, at iagttagere dengang vurderede, at der blev snydt for ca. 1 milliard kroner om året, og der hændte det helt usædvanlige, at tillidsrepræsentanterne i skattevæsenet undsagde ministeren og opfordrede ham til at gå af. Folketinget fyrede ham senere for kreativ bogføring.

Da han senere blev statsminister, fortsatte felttoget mod skattevæsenet i overensstemmelse med minimalstatstankegangen. Selv om han havde folk til i praksis at udføre nedskæringerne, var Anders Fogh idémanden bag det nye Skat, som skulle strømline og effektivisere skattevæsenet.

Det skulle ske ved at fusionere den kommunale og statslige skatteforvaltning, og de 276 skattecentre, der på det tidspunkt lå rundtomkring i landet, skulle barberes ned til blot 30.

Da Anders Fogh kom til i 2001 var der ca. 12.500 ansatte i skattevæsenet, og hans plan var, at ca. 40 pct. skulle skæres væk over en årrække. I dag er der i omegnen af 7.000 skattemedarbejdere tilbage.

Anders Foghs mission er opfyldt, og selv om Thorning-regeringen desværre også må siges at have bidraget ukritisk til målopfyldelsen på de 40 pct., så kan ingen være i tvivl om, hvem der har hovedansvaret for, at det danske skattevæsen i dag ligger så meget i ruiner, at der har været tale om et tag selv-bord for skatteunddragere og -snydere.

Da Connie Hedegaard kom til, vendte Fogh på en tallerken og skiftede pludselig tilsyneladende farve fra sort til grøn

Foghs minimalstatstankegang slog også igennem i miljøpolitikken. Valgkampen i 2001 havde ikke drejet sig om miljøpolitik, så det kom som en overraskelse for de fleste, at den nye statsminister og hans miljøminister, Hans Chr. Schmidt, i tråd med minimalstatstankegangen som en af deres første gerninger svingede sparekniven over Miljøministeriet, der blev bombet tilbage til tiden før Auken og skåret ned til sokkeholderne.

Da Connie Hedegaard kom til, vendte Fogh på en tallerken og skiftede pludselig tilsyneladende farve fra sort til grøn, og natur og miljø fik tilført flere midler, så regeringen kunne være vært for FN’s klimatopmøde i 2009.

Irakkrigen har ikke noget med minimalstatstankegangen at gøre, men viser som skatte- og miljøsagen hvilke eklatante fejlvurderinger Anders Fogh har gjort sig skyldig i. Han har sammen med Bush og Blair et stort medansvar for det kaos, der hersker i Irak og Syrien, og for de flygtningestrømme, der efterfølgende har ramt Europa.

I Storbritannien er Tony Blairs renommé så ramponeret, at han nærmest er persona non grata – i hvert fald i sit eget parti. Det skyldes hans udenrigspolitiske følgagtighed over for Bush og det ryk til højre i indenrigspolitikken, som Corbyn nu har gjort op med.

Når man betænker, hvor meget Fogh og Blair i deres politik minder om hinanden, kan det egentlig undre, at den tidligere danske statsminister stadig føler sig så selvsikker og så selvtillidsfuld, at han trods de politiske fiaskoer har mod til at genudgive ’Fra socialstat til minimalstat’.

Måske hænger det sammen med forskellen på britisk og dansk presse.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce