0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


3F og Dansk Sygeplejeråd i anledning af Pride: Der er plads til forbedringer på danske arbejdspladser

Udtalelser som ’Hos os har vi ikke noget imod homoseksuelle’ eller ’Vi blander os ikke i folks seksualitet’, er ofte hørt på danske arbejdspladser.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Miriam Dalsgaard (arkiv)
Foto: Miriam Dalsgaard (arkiv)
Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vi går en regnbuefarvet tid i møde i hovedstaden, hvor gaderne i denne uge bliver fyldt med glade mennesker under Copenhagen Pride. Og her midt i de farverige festligheder er det vigtigt at minde hinanden om, at vi skal give plads til mangfoldigheden. Også på det danske arbejdsmarked.

For det gives der langtfra i dag. Det sker desværre alt for ofte, at kolleger taler nedsættende om homoseksuelle, biseksuelle og transkønnede. En undersøgelse, som Analyse Danmark netop har foretaget, viser, at mere end hver tredje dansker har oplevet, at der tales nedsættende om bøsser, lesbiske, biseksuelle og transkønnede på deres arbejdsplads. Og det er bare ikke i orden.

Det må være sådan, at det er medarbejderes kompetencer og arbejdsindsats, der skal vurderes. Ikke deres seksualitet eller kønsidentitet. For det første er det ulovligt. Og for det andet er det spild af ressourcer, for medarbejderne får ikke mulighed for at yde det optimale.

Danmark har ellers været foregangsland, hvad angår de formelle rettigheder for bi- og homoseksuelle og for transkønnede. Men den tid er forbi.

Det sker desværre alt for ofte, at kolleger taler nedsættende om homoseksuelle, biseksuelle og transkønnede

Engang lå vi helt i top på det årlige Regnbue-index, hvor europæiske lande måles på en række faktorer, der skaber ligestilling på området. Men i den seneste opgørelse fra maj i år er vi faldet ned til en 6.-plads. Lande som Malta, Storbritannien, Frankrig og Portugal har overhalet os, da de modsat os har forbedret rettigheder og muligheder på baggrund af seksuel orientering og kønsidentitet. Pride-ugen er derfor en god anledning til at huske på, at vi endnu ikke er i mål i Danmark.

Det gælder også i fagbevægelsen, hvor en af de grundlæggende værdier er lige muligheder. At alle får mulighed for at udnytte deres ressourcer, og at hverken direkte eller indirekte diskrimination finder sted. Men virkeligheden er desværre mange steder en anden, som undersøgelsen fra Analyse Danmark understreger. Vi må være ærlige og sige, at der er plads til forbedring.

Udtalelser som ’Hos os har vi ikke noget imod homoseksuelle’ eller ’Vi blander os ikke i folks seksualitet’, er ofte hørt på danske arbejdspladser. Vi ved desuden, at mere end hver 10. har oplevet diskrimination på arbejdspladsen, og at der forekommer hadforbrydelser på arbejdspladser, hvor homoseksuelle, biseksuelle og transseksuelle bliver tvunget til at sygemelde sig.

Vi ved, at en kultur, hvor ’bøssevittigheder’ er almindelige, virker ekskluderende for homoseksuelle. Når rummeligheden og mangfoldigheden på arbejdspladsen er i bund, er der altså en særlig gruppe, der rammes ekstra h