»Der er ingen modsætning mellem at sikre bedre velfærd og et godt miljø«, skriver Morten Kabell, efter den nye affaldsspand har fået en hård medfart fra utilfredse københavnere.
Foto: Mads Nissen

»Der er ingen modsætning mellem at sikre bedre velfærd og et godt miljø«, skriver Morten Kabell, efter den nye affaldsspand har fået en hård medfart fra utilfredse københavnere.

Debatindlæg

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Morten Kabell svarer på kritik: Brug biospanden for dine børns skyld

Det er faktisk netop fremtidige generationer, der ligger os på sinde, når vi giver københavnerne muligheden for at genanvende deres bioaffald.

Debatindlæg

Verdens ressourcer er knappe, og vi kan ikke blive ved med at bruge, smide væk og brænde af, som om der ikke var en dag i morgen. Det gælder også kaffegrums, kartoffelskræller og madrester, selv om det kan forekomme at være uden værdi og umuligt at genanvende.

I vores bioaffald gemmer sig næringsstoffer, der er helt nødvendige for den fremtidige produktion af fødevarer. Det gælder blandt andet fosfor, der i naturen er en begrænset ressource, som slipper op om nogle få generationer. Når det sker, vil vi ikke længere kunne producere korn, kartofler og andre helt basale fødevarer.

Derfor stiller vi en lille grøn affaldskurv foran døren hos alle københavnere, så de kan hjælpe med at sikre, at også fremtidige generationer får mad på bordet. Det gælder også Betina Schiønning, der i avisen 13. september spørger, om det overhovedet giver mening at bruge penge på den nye affaldssortering, eller om pengene ikke kunne være brugt bedre på bedre normeringer i vores børnehaver.

Den borgerlige regering dikterer, hvor mange penge kommunerne må bruge på velfærd, da de prioriterer skattelettelser for de rigeste og erhvervslivet

Som det fremgår ovenfor, er det faktisk fremtidige generationer, der ligger os på sinde, når vi giver københavnerne muligheden for at genanvende deres bioaffald. Og der er ingen modsætning mellem at sikre bedre velfærd og et godt miljø.

Den nye bioordning er ikke finansieret via skatterne. Den er finansieret via de affaldstakster, kommunen opkræver for at håndtere københavnernes affald. Og med beslutningen om at indføre sortering af bioaffaldet i hele byen, har vi faktisk nedsat affaldstaksterne med 9 procent, så der bliver lidt mere luft i økonomien også for børnefamilierne.

Den velfærd, kommunen har ansvaret for, er finansieret via skatterne. Borgerrepræsentationen foretager hvert år under budgetforhandlinger en benhård prioritering. Det skyldes, at den borgerlige regering dikterer, hvor mange penge kommunerne må bruge på velfærd, da de prioriterer skattelettelser for de rigeste og erhvervslivet.

I år forlod hele højrefløjen forhandlingerne om Københavns Kommunes budget for 2018 i frustration over, at den røde fløj ville prioritere flere penge til velfærd frem for bedre vilkår for erhvervslivet.

Det var en stor sejr for Enhedslisten, der kæmpede for at sikre flere penge til Københavns mest udsatte borgere, der er ramt af problemer som ledighed, sociale problemer og måske bor i et overset byområde. Samtidig fandt vi penge til nye daginstitutioner, skoler og et kvalitetsløft af folkeskolen.

Der er altså ingen modsætning mellem at prioritere vores børns velfærd og fremtidige generationers mulighed for at få mad på bordet.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce