Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tegning: Mette Dreyer (arkiv)

Tegning: Mette Dreyer (arkiv)

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Ungdomsformænd: Dette kan samle centrum-venstre

Politiken har bedt centrum-venstres ungdomspartier udstikke en fælles retning. Her er resultatet.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Idégrundlaget for centrum-venstre har altid været at skabe de bedste muligheder for mennesker. Hvis vi også skal kunne det i fremtiden, kræver det, at vi kigger ud i verden.

Vi skal investere både økonomisk og politisk i internationale fællesskaber for at kunne løse globale udfordringer og sikre, at alle får del i globaliseringens gevinster. Vi mener, at forpligtende samarbejde på tværs af hele kloden skaber fred, vækst og kulturel forståelse på tværs af lande.

EU er, som en af de største spillere på den internationale scene, et uundværligt fællesskab, som skal gå forrest i kampen mod skattely og klimaforandringer og stoppe de ulykkelige omstændigheder, som tvinger mennesker på flugt. Derfor vil vi:

- Have en forpligtende international aftale om flygtningesituationen. Vi foreslår en COP-konference om flygtninge med Paris-aftalen som forbillede.

- Øge Danmarks udviklingsbistand til 1 pct. af bni og arbejde i overensstemmelse med FN’s 2030-mål for bæredygtig udvikling.

- Bruge EU til at regulere globaliseringen. Arbejdstagere og forbrugere skal beskyttes på det indre marked, og globaliseringens gevinster omfordeles til gavn for befolkningen som helhed.

En sund klode er en forudsætning for menneskets overlevelse, og naturen giver mulighed for både værdiskabelse og store oplevelser. Hvis vi skal have samme muligheder som tidligere generationer, er vi nødt til at satse på et mere bæredygtigt og grønt samfund. De menneskeskabte klimaforandringer er vores generations største og mest presserende udfordring.

Den grønne omstilling er ikke en hæmsko for vores økonomi – den kan tværtimod være en vækstfaktor. Når vi stiller krav til vores virksomheder om miljø- og energivenlighed, motiveres de til at være innovative og nytænkende. Det skaber konkurrencedygtige virksomheder, der kan konkurrere med lande, der ikke er energivenlige.

Centrum-venstres vigtigste mål er, at velfærdssamfundet fremtidssikres

Paris-aftalen fra 2015 er et godt afsæt for det videre arbejde, men vi ønsker et endnu højere ambitionsniveau. Danmark skal være et foregangsland i kampen for klimaet. Derfor vil vi:

- Gøre Danmark til verdens første CO2-neutrale nation. Ifølge organisationen Vedvarende Energi er det muligt at nå det inden 2030, hvis vi investerer i vindmøller, solceller, biomasse og store energieffektiviseringer. Det er også vores klare mål.

- Investere massivt i forskning i grøn teknologi.

- Udvikle en grøn transportsektor, hvor det bliver mere attraktivt at bruge billig offentligt transport, tage cyklen eller køre elbil. I 2030 skal den danske bilpark være 100 pct. fri for fossile brændstoffer.

Velfærdssamfundet er et succesfuldt redskab til at skabe muligheder for mennesker. Centrum-venstres vigtigste mål er, at velfærdssamfundet fremtidssikres. Uddannelse er krumtappen i velfærdssamfundet. Det mest mulighedsgivende, vi kan give hinanden, er fri og lige adgang til uddannelse gennem hele livet. Det er svaret på mange af samfundets udfordringer: ulighed, negativ social arv, integration og arbejdsløshed.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Vi skal ændre den politiske tankegang bag velfærdssamfundet fra at være noget, der hjælper os, hvis det går galt, til at være det, der sikrer os et godt liv fyldt med muligheder. Fokusere på forebyggelse frem for symptombehandling. Især på sundheds- og socialområdet giver det mening, at investering i forebyggelse er bedre for den enkelte og billigere for samfundet.

I stedet for evindelige tovtrækkerier om tilbagetrækningsalder bør vi fokusere på, hvordan vi indretter og regulerer et arbejdsmarked, man ikke bliver nedslidt af. Et arbejdsmarked, hvor man har mulighed for at udvikle og videreuddanne sig hele arbejdslivet.

Vi har en lang tradition for høj tillid til hinanden i Danmark, som desværre oftere erstattes af mistillid, bureaukrati og forbud. Især arbejdsløse, unge og flygtninge bliver set som dovne, svage eller snyltere. Modreaktionen er en tilsvarende mistillid mod politikere. Det må vendes, for tillid er nøglen til fremtidens velfærdssamfund og arbejdsmarked. Derfor vil vi:

- Investere i uddannelse hele livet. Afskaffe karakterer i folkeskolen for at mindske præstationspres.

- Indrette arbejdsmarkedet, så alle trives og ikke nedslides.

- Fokusere på den tidlige og forebyggende indsats inden for alle velfærdsområder.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden