Privatfoto.
Foto: Privatfoto

Privatfoto.

Debatindlæg

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Journalist, forfatter og maniodepressiv: »Systemet er ikke gearet til at hjælpe os, der er i den yderste nød og desperation«

Vi er nødt til at bruge vores mulighed for politisk indflydelse ved kommunal- og regionsvalget. Vi skal bruge vores stemmer på at redde den syge psykiatri.

Debatindlæg

Vi er 700.000 psykisk syge ifølge Psykiatrifonden – altså en kæmpe magtfaktor. Hvis vi regner tre pårørende pr. person med, er vi 2,8 mio. Lad os bruge den magt og stemme til kommunal- og regionsvalget den 21.11. – på politikere, der brænder for psykiatrien.

De velbjærgede skal nok stemme – på blå blok – og så fortsætter klapjagten på syge og svage og den omvendte Robin Hoods politik. Det er da tosset ikke at bruge vores mulighed for politisk indflydelse. Vi må vi ikke resignere og tænke: »Det bliver aldrig bedre«.

Valget er af stor betydning. Det er i kommunerne, vi bliver behandlet uværdigt og kynisk på bl.a. jobcentrene. Jeg har for nylig oplevet, at en kvinde med hjernesvulst, kræft i halsen og PTSD blev afvist til førtidspension.

Når vi har fået de rette politikere og de nødvendige midler, skal vi efter min mening gå helt nye veje i psykiatrien

Hun ankom til mødet i en seng. Kvindens bisidder fra organisationen Jobcentrets ofre græd, da hun fortalte det til demonstranterne uden for centret. Kommunerne bliver ligefrem belønnet for ikke at give førtidspensioner.

Det skal laves om. Derudover har jeg indtryk af, at der mangler personale med forstand på psykisk sygdom, og at der er stor forskel på behandlingen fra kommune til kommune.

Regionerne har ansvaret for den behandling, psykisk syge får, hvor alt for mange udskrives alt for tidligt. Hertil kommer, at kommunerne og regionerne, så vidt jeg kan se, er dårlige til at samarbejde. Der er for megen kassetænkning – hvem, der betaler for hvad, trænger til at blive afdækket. Ligeledes om pengene skal følge den enkelte.

Endvidere får mange ressourcestærke en bid af kagen, mens mennesker med svære psykiske sygdomme som skizofreni/bipolar lidelse/tilbagevendende depression/svær angst betaler prisen.

Prisen kan blive høj, når man afslutter dem, som bør være i psykiatrisk behandling. De forsvinder fra afdelingerne i en periode og kommer så tilbage for fuld kraft – ofte meget mere syge, end da de blev afsluttet, og desværre også ind imellem med en dom til behandling.

Selv om stadigt flere går ned med stress i et samfund, der med psykologformand Eva Secher Mathiasens ord »ikke er egnet til mennesker«, er der ikke sengepladser nok. Hvor galt det står til viste en artikel i Politiken i juli 2016, der afslørede, at der på tre år var 27 psykisk syge, der havde begået selvmord efter et (for kort) besøg på hospitalet.

Vi skal ikke finde os i den slags afvisninger. Systemet er ikke gearet til at hjælpe os, der er i den yderste nød og desperation. Derfor er det vigtigt, at vi benytter os af chancen den 21.11., og at vi ved et kommende folketingsvalg sætter kryds ved personer eller partier, som holder, hvad de lover og ikke nøjes med skåltaler.

Når det gælder det kommende folketingsvalg, så husk på, at den nuværende regering ikke har taget os seriøst. Et godt eksempel er, at psykiatrien ikke blev nævnt med ét eneste ord i Lars Løkkes åbningstale til Folketinget i år.

Ved folketingsvalget må vi sikre, at psykiatrien sidestilles med fysiske sygdomme – vi skal selvfølgelig på finansloven.

I dag må vi tigge om satspuljemidlerne, som er finansierede ved at tage penge fra folkepensionister, førtidspensionister, arbejdsløse og studerende. De penge putter man ned i satspulje-krukken, som socialordførerne så kan dele gavmildt ud af.

Når vi har fået de rette politikere og de nødvendige midler, skal vi efter min mening gå helt nye veje i psykiatrien. Vi skal udskifte de store psykiatriske betonbygninger med små samarbejdende huse, bofællesskaber, væresteder og refugier.

Og vi skal have tilbud om meningsfyldte aktiviteter. Mening er det, der skaber mennesker, som Johannes Nielsen, tidligere overlæge og maniodepressiv ildsjæl ved Risskov så rigtigt sagde.

Godt valg til alle!

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce