0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Socialdemokrat til kamp mod affaldssortering: Mon ikke københavnerne hellere vil bruge deres sparsomme plads i baggårdene til legepladser og lidt grønt end grimme affaldscontainere?

I Socialdemokratiet ønsker vi en mere intelligent og højteknologisk måde at genanvende affald på i stedet for en bøvlet disciplinerende øvelse hjemme ved køkkenvasken.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Mads Nissen
Foto: Mads Nissen

Der bliver flere og flere slags spande at sortere sit affald i.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Københavns kommune har netop udrullet en ny ordning, hvor borgerne selv skal stå foran køkkenvasken og bruge tid og kræfter på at sortere i deres biologiske affald.

Nu skal kartoffelskræller, stegefedt og kyllingeben hældes i en særlig biospand , som kommunen henter og transporterer 130 km ud på landet i lastbiler.

Her laves bioaffaldet om til biogas, som man brænder af i en turbine for at lave elektricitet. Bioaffaldet kan muligvis i fremtiden bruges til at lave grønne drivmidler til f.eks. lastbiler, men når produktionen i dag kun er elektricitet, kunne man i realiteten lige så godt have sendt affaldet ud på forbrændingen på Amager, så havde man – ud over elektricitet – i det mindste også fået lidt fjernvarme ud af affaldet.

Som det eneste parti stemte Socialdemokratiet ikke for forslaget om den nye bioaffaldsordning i kommunen.

Vi ønsker i stedet en grøn affaldsordning, som gør brug af fremtidens nye intelligente løsninger, der kan gøre hverdagen lettere for københavnerne.

Københavns Kommune har i flere år arbejdet sammen med Dong Energy og Novozymes om at udvikle en ny teknologi med navnet REnescience , som populært sagt er en stor vaskemaskine, hvor man tilsætter enzymer, som gør, at det organiske materiale kan trækkes ud og laves om til bl.a. biogas.

Et prøveanlæg, som blev testet gennem fire år, viste, at den nye teknologi kan genbruge 90 procent af det organiske materiale, hvilket er langt mere, end den enkelte forbruger er i stand til ved at sortere gennem kildesortering. Hvorfor er København ikke gået forrest og har åbnet sådan et anlæg som den første storby? I år åbner et anlæg i fuld skala baseret på REnescience i Northwich i England, og flere er på vej andre steder i Europa.

I København var der ikke politisk vilje til at gå denne vej, og Socialdemokratiet stod alene med sit ønske om at skabe en central sorteringsordning baseret på REnescience. Enhedslisten og Radikale Venstre stemte for bioaffaldsordningen, da de ser kildesortering af affald som en disciplinerende øvelse, hvor københavnerne tvinges til kontakt med deres affald og dermed til at erkende deres (for store) forbrug.

Det er mig en gåde, hvorfor det absolut altid skal være forbundet med bøvl og besvær at vælge grønne løsninger

De borgerlige partier stemte for bioaffaldsordningen for at høste en kortsigtet besparelse på affaldstaksten. Tilbage står københavnerne ved køkkenvasken og skal nu forsøge at separere leverpostej og foliebakke.

Det er mig en gåde, hvorfor det absolut altid skal være forbundet med bøvl og besvær at vælge grønne løsninger. De københavnske baggårde er i forvejen fyldt op med rædselsfuldt grimme containere til alle mulige affaldsfraktioner, som hentes af hver sin skraldevogn.

Socialdemokratiet ønsker at få etableret et københavnsk anlæg med central sortering af vores affald baseret på den nye teknologi hurtigst muligt. Det skal være let, billigt og bekvemt for københavnerne at vælge de grønne løsninger. Samtidig giver den nye teknologi endnu bedre resultater for genanvendelsen end den gammeldags kildesortering.

Og sidst, men ikke mindst kan man nøjes med en enkelt affaldscontainer til alt affald. Mon ikke københavnerne hellere vil bruge deres sparsomme plads i baggårdene til legepladser og lidt grønne pladser end grimme affaldscontainere?

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Læs mere