0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Danske politikere må træde i karakter: Kampagne imod omskæring er endt i chikane og tilsvining af minoriteter

Alle væsentlige påstande om ikkemedicinsk drengeomskæring, som forbudsfortalere i årevis har fremført over for befolkning og politikere, er ukorrekte, viser ny undersøgelse. Nu må de danske politikere beskytte danske minoritetsgrupper.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Roald Als/Politiken-Tegning
Tegning: Roald Als/Politiken-Tegning
Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der har i den senere tid været stort fokus på antisemitisme og bekæmpelse af denne svøbe. Selveste dronningen udtrykte sin tydelige afsky over for antisemitisme i sin nytårstale, og statsminister Mette Frederiksen har ved flere lejligheder afgivet løfte om at beskytte de danske jøder mod utryghed og antisemitisme, senest i forbindelse med 75-års dagen for befrielsen af kz-lejren Auschwitz.​​​

Det er prisværdigt, at den danske regering og det danske Folketing tager afstand fra antisemitisme, og det er positivt, at der bliver taget initiativ til en handlingsplan med henblik på oplysning om og bekæmpelse af antisemitisme i Danmark.

Men på ét punkt mangler danske politikere at træde i karakter og sige stop for chikane mod danske minoriteter: i omskæringsdebatten. Den debat har i en årrække været præget af fortællinger om, at drengeomskæring er farligt og skadeligt, og at de danske borgere, der praktiserer drengeomskæring, derfor begår en uret imod deres sønner.

Kampagnen imod drengeomskæring er importeret til Danmark fra USA, hvor størstedelen af den mandlige befolkning er omskåret, primært af kulturelle årsager. Derfor er den amerikanske kampagne ikke rettet mod enkelte minoriteter, sådan som det i praksis er tilfældet i Danmark, hvor det næsten kun er muslimer og jøder, der praktiserer ikkemedicinsk drengeomskæring. I øvrigt udgør de amerikanske antiomskæringsaktivister en ganske lille og marginal gruppe, der i brede kredse latterliggøres for deres nærmest religiøse fanatisme.​​​

I Danmark drives kampagnen imod drengeomskæring ligesom i USA frem af nogle få, men stærkt dedikerede enkeltpersoner med det formål at få politikerne til at indføre et forbud mod ikkemedicinsk drengeomskæring.

Men der er to problemer med denne kampagne: For det første er der ikke videnskabeligt belæg for, at drengeomskæring, når det udføres korrekt, har nævneværdige skadevirkninger. Der er i det væsentlige således tale om en ideologisk kampagne, som dog foregiver at tage afsæt i videnskab.

For det andet har selve kampagnen udartet sig til en selvstændig form for chikane mod de danske minoritetsgrupper, der praktiserer ikkemedicinsk drengeomskæring. Chikanen består dels i, at danske jødiske og muslimske borgere igennem en årrække har måttet lægge øre til, at de er fysisk og/eller psykisk syge og seksuelt handikappede, og at de skader deres egne børn.

Dertil kommer, at kampagnen har fået lov til at fortsætte i årevis, selv på højeste niveau på Christiansborg, uden at politikerne har sat punktum. I denne årelange kampagne har mange danskere ’lært’, at drengeomskæring er ekstremt farligt og skadeligt.

Det passer ikke, at drengeomskæring medfører en markant stigning i sundhedsproblemer senere i livet, på visse punkter faktisk tværtimod

I 2018 blev der fremsat et borgerforslag, som lægger op til kriminalisering med op til seks års fængsel(!) til danske jødiske og muslimske forældre for at lade deres drengebørn omskære. Forslaget blev fremsat af foreningen Intact Denmark og overlæge Morten Frisch, der er tilknyttet Statens Serum Institut og Aalborg Universitet. Også foreningen Sex & Samfund promoverede forslaget med stærkt tendentiøse og pseudovidenskabelige påstande på foreningens hjemmeside samt en decideret hadefuld kampagnevideo.​​​

Efter fire måneders intensiv mediedækning opnåede borgerforslaget 50.000 underskrifter og gennemgik herefter en omfattende førstebehandling i folketingssalen og i Sundheds- og Ældreudvalget. Men inden forslaget nåede at blive færdigbehandlet, blev der udskrevet folketingsvalg, hvorved forslaget bortfaldt.

I efteråret 2019 blev det besluttet at genfremsætte forslaget, som dermed skal behandles forfra. Før dette kan ske, har man imidlertid afventet et notat fra Styrelsen for Patientsikkerhed (STPS), der kom 20. februar. Der er tale om en meget grundig undersøgelse, som i detaljer behandler og analyserer alle aspekter, blandt andet i et såkaldt systematisk review, som er en gennemgang og analyse af den eksisterende videnskabelige litteratur på området.

Konklusionen fra STPS er klar og baseret på nuværende bedste viden: Alle væsentlige påstande om ikkemedicinsk drengeomskæring, som Intact Denmark, Morten Frisch m.fl. har fremført over for befolkning og politikere, er ukorrekte.

Det er ironisk, at det voldsomme årelange pres, som forbudsfortalerne har udøvet på politikerne, nu har ført til, at landets højeste sundhedsfaglige autoritet har udredt sagen og tilbagevist forbudsfortalernes påstande

Det passer således ikke, at der er mange og alvorlige komplikationer forbundet med indgrebet, når det vel at mærke udføres i patientsikre rammer.

Det passer ikke, at ikkemedicinsk drengeomskæring resulterer i seksuelle funktionsproblemer.

Det passer ikke, at drengeomskæring medfører en markant stigning i sundhedsproblemer senere i livet, på visse punkter faktisk tværtimod.

Den nyligt publicerede rapport fra Projekt Sexus viser, at det ikke passer, at mange omskårne mænd er kede af at være omskåret.

Endelig tilkendegav den daværende social- og børneminister i 2018, at det ikke passer, at korrekt udført drengeomskæring er i modstrid med FN’s børnekonvention.

Alt dette er sammenligneligt med påstande fra antivaxx-bevægelsen og andre fake-science-grupper, der driver stærkt følelsesladede kampagner baseret på mangelfuld videnskab og pseudovidenskab. Det kan tage mange år at tilbagevise disse kampagner, og de, der fremfører videnskabelig evidens eller på anden måde modsiger kampagnerne, beskyldes ofte for at have tvivlsomme motiver.​​​

Det er ironisk, at det voldsomme årelange pres, som forbudsfortalerne har udøvet på politikerne, nu har ført til, at landets højeste sundhedsfaglige autoritet har udredt sagen og tilbagevist forbudsfortalernes påstande. I øvrigt helt på linje med sundhedsmyndigheder alle andre steder i verden.

Tilbage står spørgsmålet om debatten og dens utryghedsskabende og udgrænsende konsekvenser for de danske minoriteter i form af sygeliggørelse, udskamning og gemen tilsvining af danske forældre med minoritetsbaggrund.​​​

Den sygeliggørende omtale af religiøse minoriteter ville være fuldstændig uacceptabel, hvis den for eksempel havde været rettet imod seksuelle minoriteter. Lignende påstande om sygelighed og manglende forældreevne, der resulterede i irreversibelt skadede børn, blev faktisk rettet imod homoseksuelle forældre indtil for ikke så mange år siden. I dag ville den slags – med rette – føre til et ramaskrig og krav om øjeblikkeligt at standse sygeliggørelse og udskamning af disse minoritetsgrupper og deres børn.

Det er helt legitimt at sætte spørgsmålstegn ved kulturelle og religiøse traditioner. Det er absolut på sin plads at tage debatten om drengeomskæring, ligesom vi debatterer mange andre emner med særlig relevans for mindre grupper af borgere. Det er storartet, at området nu er belyst sundhedsfagligt.

Det er derimod ikke i orden at fastholde minoritetsgrupper i en skruetvinge af grundløs sygeliggørelse, udskamning og politisk uafklarethed i årevis. Enhver har ret til sin holdning, men når den øverste sundhedsmyndighed har talt, er det politikernes pligt at træde i karakter og beskytte danske minoriteter mod årelang utryghedsskabende og stigmatiserende chikane.

Ellers klinger de velmente ord om bekæmpelse af antisemitisme desværre hult.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts