0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Dobbelt så mange mænd som kvinder dør med corona: Mænd er simpelthen dårlige patienter

Den aktuelle sundhedskrise bør være et vigtigt afsæt for at implementere WHO’s strategi for bedre sundhed for mænd.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Anne-marie Steen Petersen/Politiken-Tegning
Arkivtegning: Anne-marie Steen Petersen/Politiken-Tegning
Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Vi har længe ventet på at få ordentlige covid-19-data fordelt på køn. Siden vi 3. april endelig fik tal på, hvor mange kvinder og mænd der er døde med covid-19, har omkring to tredjedele af de døde været mænd, når dødstallene sættes i relation til, hvor mange af hvert køn der findes i de forskellige aldersgrupper. Det vil sige, at cirka dobbelt så mange mænd som kvinder dør med denne sygdom.​​​​

Først 15. april lykkedes det at få tal for, hvor mange af hvert køn der er blevet testet. Så nu ved vi, at der er kønsforskelle i forhold til udbredelse af smitten. Tallene viser, at der blandt de testede er 20-30 pct. flere mænd end kvinder, der er smittet. Der er altså en markant større smitteforekomst blandt mænd – og en dobbelt så høj dødelighed.

Hvorfor er det vigtigt? Hvorfor er det nødvendigt at have tal for de kønsforskelle? Fordi der deri kan ligge væsentlige input til bekæmpelsen af covid-19. Viden om, hvordan sygdomsudbruddet rammer mænd og kvinder forskelligt, er afgørende for at forstå både de kort- og langsigtede effekter af en sådan akut sundhedskrise for forskellige personer og grupper i samfundet og for at skabe effektiv afbalanceret politik og interventioner.

Måske kan der ovenikøbet på baggrund af indsigt i kønsforskelle skabes viden om, hvordan medicin mod sygdommen skal udvikles. Hvordan skal vi forstå det? Det, som her gælder tidens alvorligste infektionssygdom, gælder også for dødeligheden af kræft, hjerte-kar-sygdomme, diabetes, ulykker, selvmord, lungelidelser etc. Mænd har i gennemsnit 40-45 pct. større dødelighed end kvinder af dem alle. Når nogle specialister i medierne bliver spurgt om, hvorfor mænd har så stor dødelighed af covid-19, er svaret, at det ved man ikke, eller at mænd er nogle skravl, som en tv-doktor sagde, eller at mænds immunforsvar er svagere, eller at det skyldes, at mænd drikker og ryger for meget, etc.​

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu

Annonce

Læs mere