0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Direktør i vaccinevirksomhed afviser snarlig covid-19-vaccine: »Det forekommer mig meget, meget optimistisk, grænsende til det urealistiske«

Man kan ikke tillade, at vaccine, der skal gives til mennesker, hvoraf langt de fleste ikke vil få alvorlige følger af sygdommen, bliver godkendt på et lempeligere grundlag end andre vacciner.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Eric Gaillard/Ritzau Scanpix
Foto: Eric Gaillard/Ritzau Scanpix

REUTERS/Eric Gaillard/File Photo

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der tales meget om, at en covid-19-vaccine er lige på trapperne eller kommer i 2021. Det forekommer mig meget, meget optimistisk, grænsende til det urealistiske. På trods af de store ressourcer, der lægges i udvikling af en sådan vaccine, virker det overdrevet optimistisk for mig at forestille sig, at man har en inden for de næste 3 år. Vaccineudvikling er en særdeles kompliceret affære, og der er på ingen måde sikkerhed for, at vi får en virksom vaccine mod covid-19. Det er jo ikke tilfældigt, at det under normale omstændigheder kan tage otte år, fra en vaccine testes første gang i mennesker, til den når en godkendelse som kommerciel vaccine.

I 2002-04 blev sars med rette udråbt til en global helbredstrussel. 8.098 tilfælde blev rapporteret i 32 lande med 774 dødsfald til følge. Udviklingen af en effektiv vaccine har været højt prioriteret og det med god grund. Sars er som bekendt også en coronavirus. På trods af de store indsatser er der stadig ingen virksom vaccine mod sars. Indsatsen for at finde en vaccine blev nedprioriteret, da det lykkedes at inddæmme sars. Der var selvsagt ikke tale om en epidemi med de samme monumentale konsekvenser som covid-19, men der blev forsket intensivt i at udvikle en vaccine, uden at det lykkedes. Måske fortæller det en historie om, at det ikke er så simpelt, som nogle tilsyneladende giver udtryk for.

En vaccine skal være både effektiv og sikker. Hvis en vaccine som i dette tilfælde skal administreres til millioner og atter millioner af mennesker, som i forvejen har en lille risiko for at blive ramt af covid-19, må man forlange en god ’safety-profil’. Her har man jo også den udfordring, at man er nødt til at finde nogle relevante modeller og dyr, som vaccinen kan testes på. Det er i sig selv en udfordring. Selv når en vaccine er sikker og i klinisk afprøvning, vil der være en lang række faktorer, som spiller ind, og som hver for sig kan være afgørende. Vi er nødt til at kunne forstå immunsvaret, og hvordan det indvirker på selve sygdommen. Det giver andre udfordringer.

Myndighederne kan selvfølgelig optimere deres godkendelsesproces og godkende efter et ’rolling evaluation-princip’, hvor data evalueres, efterhånden som de foreligger, og ikke som normalt i en samlet pakke. Men som samfund må vi stadig forlange, at evaluering og godkendelse ikke bliver gjort mindre grundigt eller efter de samme standarder som normalt. Igen kan man vel ikke tillade, at en covid-19-vaccine, der skal gives til mennesker, for hvem langt de fleste ikke vil få alvorlige følger af sygdommen, bliver godkendt på et lempeligere grundlag end andre vacciner.

Endelig er der problemstillingerne omkring forsyningskæden. Selv når en vaccine er godkendt, er det at producere og distribuere den til millioner af mennesker ikke en triviel udfordring. Jeg er klar over, at meget kan lade sig gøre ved at forsøge at opbygge en forsyningskæde parallelt med udviklingen, men man kan altså ikke rigtig opbygge en produktion uden at vide, hvad det helt præcist er, man skal producere. Derudover skal der jo være tilstrækkelig adgang til de nødvendige indholdsstoffer, hvilket ikke altid er tilfældet.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu

Annonce

Læs mere