0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Formand for Biogas Danmark: Skal den energitunge industri flytte til udlandet?

For mange energitunge industrier er omstilling til grøn el ikke den rigtige løsning.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Philip Ytournel/POLITIKEN
Arkivtegning: Philip Ytournel/POLITIKEN
Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Den energitunge industri i Danmark står over for store udfordringer: Den skal både erstatte kul med grøn energi og bevare konkurrenceevnen i forhold til udlandet. Ellers risikerer vi, at både industriarbejdspladserne og CO2-udledningen rykker uden for Danmarks grænser.

Det er den underliggende problemstilling, der glemmes i notitsen »Advarsel mod ny gasledning«, som Politiken bragte 21. juni. I notitsen advarer eksperter mod at anlægge en ny gasledning til sukkerfabrikkerne på Lolland-Falster. De ønsker i stedet, at sukkerfabrikkerne erstatter kul med grøn strøm. Problemet er, at det ikke er en realistisk mulighed, hverken for sukkerfabrikkerne eller for flere andre kulforbrugende industrier.

Udfordringen for sukkerfabrikkerne er, at der i dag ikke ligger kommercielt tilgængelige tekniske løsninger, som gør det rentabelt inden for den nødvendige tidsramme at omstille sukkerproduktion, så der bruges el.

Sukkerfabrikkernes EU-godkendelse til at anvende kul udløber i 2022. Allerede nu har de fleste sukkerfabrikker i Europa skiftet kullene ud med naturgas. Det sker, fordi omstillingen til gas er en kendt, billig og simpel løsning.

Tilkoblingen til gasnettet vil give langt den største gevinst for klimaet

Sukkerfabrikkernes ejere står derfor med valget mellem at importere flydende fossil gas eller at tilslutte sig projektet ’Grøn Gas Lolland-Falster’ med en gasledning, der kobler sukkerfabrikkerne til det danske gasnet – eller helt alternativt at flytte produktionen til gasfyrede anlæg i udlandet.

Tilkoblingen til gasnettet vil give langt den største gevinst for klimaet. Gasledningen giver mulighed for, at der kan etableres to biogasanlæg, som kan producere biogas nok til at dække årsforbruget på fabrikkerne.

Biogasanlæggene er nødt til at producere i alle årets måneder, mens sukkerfabrikkerne bruger al energien på under fire måneder. Derfor vil biogasanlæggene pumpe biogas i gasnettets store lagre i otte måneder om året, og så kan sukkerfabrikkerne hente gassen, når de har behov. Derfor er koblingen til gasnettets lagre nødvendig. Ud over at fastholde de eksisterende jobs i produktion og landbrug vil samspillet mellem biogasanlæg, gasnet og sukkerfabrikker sikre 160 nye permanente jobs på Lolland-Falster.

Det er vigtigt at understrege, at sukkerfabrikkerne ikke står alene med disse udfordringer. Regeringens klimapartnerskab for energitung industri har meldt ud, at mange andre fabrikker og arbejdspladser bliver afhængige af adgangen til biogas, der typisk er den eneste realistiske grønne energikilde til produktion af eksempelvis cement, teglsten og rockwool. Industrierne er hårdt presset af international konkurrence, så risikoen er, at både produktionen og CO2-udledningen flyttes til udlandet.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts

Annonce