0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Lektor advarer: Udenlandske kapitalfonde er i gang med at opkøbe store dele af Danmarks landbrugsjord

De udenlandske kapitalfonde er ved at købe både hovedstaden og det danske landbrug op. Men hvad de færreste ved, er, at hvis Danmark blev solgt i morgen, ville ingen opdage det. Der er nemlig ingen statslig instans, der holder et vågent øje.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Marius Renner
Foto: Marius Renner

»Hvis vi ellers har forstået det rigtigt, kan de udenlandske kapitalfonde opkøbe alt, hvad der er til salg i dag, og der vil ikke være en alarmklokke, som vil ringe i folketingssalen eller hos nogen relevante myndigheder. Der er ingen samlet database eller løbende monitorering, hvor vi eller vore politikere kan følge med«, skriver Rasmus Willig i dette debatindlæg.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Som Politiken har dokumenteret, kom over 70 procent af alle investeringer i beboelse i København i årene 2016-18 fra svenske, amerikanske, tyske, britiske og andre ikkedanske kapitalfonde, ejendomsselskaber og pensionskasser. Amerikanske Blackstone ejer f.eks. op mod 180 forskellige adresser i København. Det samme er nu ved at ske for den danske landbrugsjord, og det går stærkt. Der er allerede ifølge Danmarks Statistik opkøbt 66.500 hektar, og det er kun registreret frem til udgangen af 2018. Til sammenligning er københavnernes foretrukne udflugtsmål, Dyrehaven, på 1.000 hektar, Rold Skov under omkring 8.000 hektar og Gribskov under 6.000 hektar. De udenlandske kapitalfonde er derfor nået langt og er ekstremt hurtige i deres opkøb.

Udviklingen er ikke hverken underlig eller overraskende. Kampen om jorden er gået i gang. Klimakrisen vil lede til hungersnød – og dansk landbrugsjord er derfor blevet eftertragtet.

De udenlandske kapitalfondes indtog er velkendt, men der er ingen politisk reaktion. Vi er flere, der har set skriften på væggen og har stiftet Andelsgaarde, en bevægelse, som skal gøre det muligt for alle danskere at blive gårdejere – og vi skal nok gøre vores for at købe gårde og jord op, forøge biodiversiteten og plante træer. Men vi kan ikke gøre det alene. Der er brug for, at vi starter en folkebevægelse og begynder at købe langt mere jord op. Og hvis man ikke er til Andelsgaarde, kan man købe aktier hos Danmarks Økologiske Jordbrugsfond, donere til Den Danske Naturfond eller til andre naturprojekter eller fonde, der køber jord op. Det vigtigste er, at vi går i gang med at købe jorden op, inden det er for sent, for vi er ved at blive opkøbt.

På trods af flere opråb har der ikke været nogen politiske reaktioner. Vores jord-, klima- og biodiversitetskrise fortsætter uhindret og uden mundbind og covid-19-restriktioner. Det gør kapitalfondene i øvrigt også. Problemet er, at vi ikke ved, hvad de foretager sig, men noget siger os, at det ikke er naturgenopretning eller forsøg på at binde CO2, de er i gang med.»«

Hvis vi ellers har forstået det rigtigt, kan de udenlandske kapitalfonde opkøbe alt, hvad der er til salg i dag, og der vil ikke være en alarmklokke, som vil ringe i folketingssalen eller hos nogen relevante myndigheder. Der er ingen samlet database eller løbende monitorering, hvor vi eller vore politikere kan følge med. Det foregår nemlig ved enkelt opslag, og det er derfor op til hver enkelt nabo til en landbrugsejendom at gøre opmærksom på, om den nye køber er en udenlandsk kapitalfond eller ej.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter