0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nytårstilbud: Følg med i Politiken hele året for kun 2021,- Køb nu

Rådgiver: Vi har brug for en effektiv vaccine mod sølvpapirshatte og nemme løsninger

For tiden får klogeågerne frit spil, alle er eksperter eller vælger lige præcis det ekspertudsagn, som passer deres sag.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Per Marquard Otzen/POLITIKEN
Foto: Per Marquard Otzen/POLITIKEN
Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Ikke overraskende blev Mogens Jensen pelset for sin ministerpost. Men måske bliver også den politiske debat flået og polariseret som følge af minksagen. Det står ihvertfald klart, at opposition og de borgelige meningsmagere, der har ligget underdrejet under Mette Frederiksens stærke kriseledelse, nu vejrer morgenluft og kaster al oparbejdet frustration ind i minksagen med anklager om magtfuldkommenhed og enevælde.

Magtfuldkommenhed eller ej, den ubekvemme sandhed er, at alle regeringer uanset farve havde handlet stort set som den siddende regering. Med beslutninger truffet på baggrund af sundhedsfaglige anbefalinger og ekspertise. Svære og ubehagelige beslutninger, der må træffes hurtigt og uden meget at læne sig op ad. Det må alt andet lige føre til fejl og tvivlsomme ikkeevidensbaserede beslutninger. For sådan er de faktiske vilkår i coronaindustrien.

I de første mange måneder var det også et samlet Folketing, der stod bag coronatiltag og -nedlukning af samfundet. Det er det åbenlyst ikke længere. Nu får klogeågerne frit spil, alle er eksperter eller vælger lige præcis det ekspertudsagn, som passer deres sag. Der skal selvfølgelig altid være plads til kritik og debat. Men hele rosset havde handlet stort set på samme måde, hvis de selv havde siddet med ansvaret i regeringskontorerne.

Det er et absurd teater, for reelt er det kun formen, der adskiller de stridende parter. Herunder hvor hurtigt der skal lukkes ned og op, hvornår og hvem der skal høres og størrelsen af hjælpepakker og kompensation. Det egentlige dilemma står mellem økonomiske og erhvervsmæssige tab vs. sundhedsfaglige vurderinger og risici for spredning af corona. Og hvem er eksperter her?

Hvornår accepterer politikere og medier, at fejl er en del af coronaspillet, som ikke partout skal udnyttes til at slå hinanden i hovedet med? Medmindre der er tale om lovbrud. For det er jo heldigvis en retsstat og ikke Trumps polariserede USA. Endnu.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts