0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nytårstilbud: Følg med i Politiken hele året for kun 2021,- Køb nu

Fødevareordfører for Frie Grønne: Regeringen lader vegetariske og veganske børn i stikken

Frie Grønne foreslår, at regeringen pålægger Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen at udarbejde vejledende konstruktive kostråd til forældre om vegetarisk og vegansk mad børn.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Claus Nørregaard/POLITIKEN
Arkivtegning: Claus Nørregaard/POLITIKEN
Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Modsat vores nabolande har regeringen ikke udarbejdet kostråd for børn, der spiser vegansk og vegetarisk. Det kan skade børnenes sundhed. I disse år ser vi – heldigvis – at flere og flere familier vælger at leve vegetarisk eller vegansk. Det gør de af hensyn til klimaet, naturen, deres egen sundhed eller på grund af den elendige dyrevelfærd, som dominerer en stor del af landbruget. Det er en positiv udvikling, som vi som politikere både bør bakke op om og hjælpe yderligere på vej. Derfor er det også højst utilfredsstillende, at vi herhjemme ikke har udviklet kostråd til børn, der spiser vegansk og vegetarisk. Det kan betyde, at børnenes forældre ikke får vejledning i, hvordan man sikrer, at børnenes kost indeholder alle de vigtige næringsstoffer, de har brug for.

I værste tilfælde kan den gældende politik øge risikoen for misinformation og dermed også for fejlernæring – det vil vi i Frie Grønne lave om på. Jeg tror sådan set, de fleste forældre til børn, der lever vegansk eller vegetarisk, har sat sig godt ind i området, men ikke desto mindre er det vigtigt, at myndighederne med konstruktive kostråd kan hjælpe til. Det har man gjort i både Sverige, Norge og Finland. Når myndighederne svigter ansvaret for at vejlede konstruktivt af frygt for fejlernæring, får det med stor sandsynlighed den modsatte effekt, nemlig at der bliver flere tilfælde af fejlernæring, fordi man har undladt at vejlede.

Den manglende vejledning – og de danske myndigheders afvigende holdning i forhold til de øvrige nordiske lande – har desuden den konsekvens, at mange kommuner og daginstitutioner ikke tør servere vegansk kost til børn fra veganske familier. Og det, selv om Dansk Vegetarisk Forening tidligere i år konkluderede, at der ikke er videnskabelig evidens for at veltilrettelagt vegansk kost, som inkluderer de rette tilskud, ikke kan anbefales. Derfor foreslår Frie Grønne nu, at regeringen pålægger Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen at udarbejde vejledende konstruktive kostråd til forældre om vegetarisk og vegansk mad børn. Samtidig foreslår vi fra Frie Grønne, at myndighederne reviderer deres politik om, at plantebaseret kost til børn »ikke kan anbefales«, og i stedet fokuserer på konstruktiv vejledning.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts