0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nytårstilbud: Følg med i Politiken hele året for kun 2021,- Køb nu

Lektor: Lad lokalsamfund tage ansvar for integration uden om Folketinget

Inklusion af lokalsamfundene er en nødvendighed, hvis vi skal have integration af flygtninge til at lykkes i Danmark.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Anne-marie Steen Petersen/Politiken-Tegning
Foto: Anne-marie Steen Petersen/Politiken-Tegning
Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Tilbage i oktober stod 73 lokalpolitikere fra 18 danske kommuner sammen om et brev til regeringen i håb om at modtage børn fra flygtningelejren Moria på den græske ø Lesbos. Grunden var, at Moria-lejren stod i flammer og havde efterladt 12.000 voksne og børn uden tag over hovedet og uden fornødenheder. De danske byer ville hjælpe, men initiativet blev lukket ned af regeringen.

Moria-lejren er blot det seneste eksempel på, at regeringen ikke tager ansvar på trods af det spirende ønske fra lokalsamfundene om at blive en inkluderende faktor i flygtningedebatten. Og netop inklusion er en nødvendighed, hvis vi skal have integration af flygtninge til at lykkes i Danmark – og det skal vi. I de undersøgelser, vi har udført ved Institut for Kultur og Læring ved Aalborg Universitet, ser vi nemlig, at det er afgørende at inddrage både borgere, byer og græsrodsbevægelser i integrationen, hvilket ikke kun bidrager positivt til det enkelte lokalsamfund, men til hele samfundet.

Det sker faktisk allerede i blandt andet Tyskland og USA, som netop er foregangslande, når det kommer til at lade lokalsamfund løfte et ansvar for flygtninge på frivillig basis. I Canada og USA er nogle byer f.eks kendt som sanctuary cities, som groft oversat betyder tilflugtsbyer i den forstand, at de er et frirum for flygtninge. I disse byer har man en mere selvstændig og åben tilgang til flygtninge, end den pågældende regering i den enkelte delstat lægger op til. Samme tendens gør sig i øvrigt gældende i flere spanske og tyske byer. Med branden i Moria-lejren så vi, at flere danske byer flirtede med ideen om sanctuary citites, og brevet til regeringen var netop et signal om at blive mere selvbestemmende på flygtningeområdet. Som nævnt blev det dog hurtigt lukket ned af den siddende regering med integrationsminister Mattias Tesfaye i spidsen.For den danske regering ville det endda have været en mulighed for at slå to fluer med ét smæk. Regeringen har nemlig indtil videre kun taget imod 200 af de 500 kvoteflygtninge, der er budgetteret med på finansloven.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts

Annonce