0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tidligere anbragt: Socialdemokratiet fjerner med ’Børnene først’ fokus fra behovet for et nyt system

Når Socialdemokratiet kører debatten over på tvangsfjernelser og bortadoptioner, fjerner de fokus fra det vigtige.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Mette Dreyer/POLITIKEN
Arkivtegning: Mette Dreyer/POLITIKEN
Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Selvfølgelig skal vi hæve barren, når det gælder de mest udsatte børn i Danmark. Og selvfølgelig skal børn fjernes fra deres forældre, hvis de aldrig nogensinde vil være i stand til at drage omsorg for dem. Men vi må altså ikke glemme, at alle børn har en forbindelse til deres forældre, og det gælder, uanset om vi som voksne kan lide situationen eller ej. Alle børn har ret til at vide, hvor de kommer fra, og hvem deres forældre er. Alle børn har ret til at kende deres historie.

Det kan måske for nogle være svært at forstå børn, der af deres forældre har været udsat for massivt omsorgssvigt, misbrug og overgreb, at særligt de børn stadig elsker deres forældre og faktisk vil dem det bedste. Men de børn, dem kender jeg. Dem har jeg mødt mange af. Sådan et barn har jeg også selv været.

Det er ikke nødvendigvis altid dårligt at have en relation til sine dårlige forældre, hvis altså bare det foregår under de rigtige forhold. Det kan faktisk give meget godt med på vejen mod at bryde mønsteret selv, og det kan have store psykiske konsekvenser ikke at kende sine rødder. Igennem to årtier fra 1999 til 2019 har DR-programmet ’Sporløs’ vist, hvordan adoptivbørn som voksne har søgt deres oprindelige rødder. De har haft et kæmpestort behov for at vide, hvor de kommer fra, og hvorfor de i sin tid blev bortadopteret. Flere har følelsen af, at lige netop de blev valgt fra. Mange af dem har længe kæmpet med de psykiske konsekvenser af det at være adopteret. De har kigget sig selv søgende i spejlet, haft lavt selvværd og måske følt sig alene. Og det på trods af en ellers god opvækst hos deres adoptivforældre.

Vi kan ikke som samfund bare cutte båndet mellem børn og deres forældre. Det kommer aldrig til at ske. Men vi skal selvfølgelig tænke allermest på børnene i relationen mellem dem og deres forældre, og der er det børnene, som skal sættes først. Altid.

Hvis forældre ikke magter opgaven, skal der sættes ind med alt det nødvendige. Det må der ikke sættes en stopper for på grund af for lidt tid, økonomiske prioriteringer eller systemets vanvittige bureaukratiske processer. Det er på tide med et gigantisk kvalitetsløft på området, hvor nærværet kommer i førersædet.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu

Annonce

Læs mere

Annonce