0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Transplantationskoordinator på Riget ærgrer sig over påstand i debatten

Der er ikke dokumentation for, at formodet samtykke alene øger antallet af organer til transplantation.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Anne-marie Steen Petersen/Politiken-Tegning
Arkivtegning: Anne-marie Steen Petersen/Politiken-Tegning
Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Politiken bragte lørdag 27. marts en artikel om organdonation, hvor et borgerforslag om lovændring af stillingtagen til organdonation omtales. Skal vi fortsætte som hidtil med aktiv stillingtagen, eller skal det ændres til formodet samtykke, så vi alle er potentielle organdonorer med mulighed for aktivt fravalg? Angiveligt ønsker 35 procent af danskerne, at loven ændres.

Jeg kan ikke tilslutte mig argumentationen herfor og må jo så tilhøre de 25 procent, der ønsker at fortsætte som hidtil. Jeg arbejder som transplantationskoordinator på Rigshospitalet og er vidne til mange organdonationsforløb, og jeg skriver dette debatindlæg, fordi det ofte ærgrer mig, at der sættes lighedstegn mellem flere tilmeldte organdonorer og flere transplantationer. Der redegøres sjældent for det faktum, at der skal være et menneske, der kan erklæres hjernedød, før dette menneske kan blive organdonor. Uanset hvor mange der har tilkendegivet deres holdning eller har tilmeldt sig som organdonor, har det ikke indflydelse på det årlige antal hjernedøde patienter i Danmark.

I Danmark kan døden erklæres på to måder: hjertedød og hjernedød. Der dør cirka 50.000 mennesker om året i Danmark, og heraf erklæres kun cirka 300 årligt hjernedøde. Af denne gruppe hjernedøde blev 124 erklæret egnede som organdonorer i 2020, så sandsynligheden for, at vi bliver organdonorer, når vi dør, er ikke stor.

Når en patient tilmeldes en venteliste til et organ, så er der ikke andet at gøre end at vente på, at nogen et sted i Danmark erklæres hjernedød og egnet som organdonor. Donors blodtype, alder, højde og vægt, sygdomme og livsstil vurderes herefter nøje, inden organet udtages til transplantation.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter