0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Psykolog og Børnelæge hos Læger uden Grænser: For hver dag, der går vokser traumerne for børnene i Al-Hol

Vi har set konsekvenserne af de grusomme oplevelser, som flygtningelejre, detentionscentre og fangelejre har givet børn med i bagagen. Det liv er ikke for børn. Men de kan hele, hvis vi giver dem en chance.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Claus Nørregaard/POLITIKEN
Arkivtegning: Claus Nørregaard/POLITIKEN
Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Et liv bag pigtrådshegn i usikkerhed, med voldelige overfald og bestialske drab er hverdag for børnene i Al-Hol-lejren i Syrien. Også for de danske børn, som vi kan og bør hente hjem og give et liv i Danmark. Hver dag, vi lader gå, er en tabt dag. Med flere traumer, der gør det sværere at hjælpe dem tilbage til et nogenlunde normalt liv. Vi ved, hvad vi taler om. Som psykolog og børnelæge har vi både arbejdet ude i flygtningelejre med børnesoldater og traumatiserede børn og herhjemme med børn, der er nået frem alene eller med familien fra lejre og et liv på flugt. Vi har set konsekvenserne af de grusomme oplevelser, som flygtningelejre, detentionscentre og fangelejre giver børnene med i bagagen. Det liv er ikke for børn. Men de kan hele, hvis vi giver dem en chance.

I Al-Hol har sikkerheden de seneste år været horribel. Det har vores kolleger i Læger uden Grænser i lejren erfaret og råbt op om. Men situationen er kun blevet værre. Alene i årets første tre måneder har der været flere drab end de to foregående år. Vores kolleger, der behandler underernærede børn i lejren, har i år også måttet behandle børn med skudsår. Det er så langt ud, vi er kommet. Børnene risikerer deres liv i lejren. Men vi ved også fra vores erfaringer, at det er muligt for børnene at hele igen. At vænne sig langsomt til en normal hverdag, hvor man ikke er i konstant alarmberedskab med frygt for eget og familiens helbred og liv. De kan få et liv som vores – med skolegang og kammerater og senere arbejde. Men det kræver en indsats fra os og fra dem selv og deres familier livet igennem.

Men først og fremmest kræver det, at børnene kommer ud af de voldelige omgivelser i lejren, de bor i. Rundtom i Europa har regeringer hentet deres børn og mødre hjem fra både Al-Hol og en anden lejr, Al-Roj, i det nordlige Syrien på grund af den tiltagende kritiske situation i lejrene. Men i Danmark er beslutningen trukket ud. Efter mange ugers debat er regeringen nu enig med et flertal i Folketinget om at undersøge, hvordan børnene kan hjælpes hjem. Uden deres mødre, hvis det står til regeringen. Det er godt, at vi arbejder på at tage ansvar for børnene, så de ikke lades i stikken, fordi deres mødre besluttede at tilslutte sig Islamisk Stat. Men det er ikke godt nok. For udsigten til, at børnene – måske – kommer til Danmark, er lang. For lang. Arbejdsgruppen skal aflevere anbefalinger midt i maj, og først derefter mødes aftaleparterne igen om en mulig løsning. Derpå træffes der måske en beslutning om at handle, og først derefter går det konkrete arbejde med at få børnene ud i gang. Der er udsigt til endnu flere måneders ventetid for børnene. I bedste fald. I værste kan det ikke lade sig gøre at få dem ud. Især ikke, hvis Danmark står fast på kravet om, at det skal være uden deres mødre. Imens udsættes børnene fortsat for grusomheder og en hverdag i usikkerhed.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter