Tegning. Mette Dreyer

Tegning. Mette Dreyer

Klummer

Luk grænsen, Sverige

Flygtningepresset på vores nordiske naboland er simpelthen for stort.

Klummer
FOR ABONNENTER

Jeg så Sveriges statsminister, Stefan Löfven, i fjernsynet forleden aften. Han lignede en presset mand. Budskabet var da heller ikke til at misforstå, før regeringslederen gik ind til EU-topmødet i Bruxelles sammen med sine europæiske kolleger:

»Sverige vil ikke bare fortsætte med at tage imod sin del, så længe andre lande ikke gør deres. Det går ikke, at Østrig, Tyskland og Sverige tager imod flygtninge – og Sverige har faktisk taget langt flest per indbygger – hvis ikke alle lande påtager sig deres ansvar. Nu er det alvor, det her. Sverige kan ikke gøre alting«, sagde socialdemokraten Stefan Löfven.

Man forstår hans frustration, men desværre tror jeg ikke, at svenskerne skal regne med den store solidaritet fra de andre europæiske lande. Tag bare Danmark, der de seneste måneder har ladet i titusindvis af flygtninge rejse uforstyrret gennem landet og videre over Øresundsbroen, selv om det er i lodret strid med EU’s Dublin-regler. Længere nede i Europa gør andre medlemslande præcis det samme.

Sverige er derfor blevet endestation for asylsøgerne i Europa, med det resultat at myndighederne regner med at modtage omkring 150.000 mennesker i år. Alene de seneste uger er der ankommet væsentlig flere flygtninge og migranter til Sverige end til Danmark hele i 2014.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce