I den forgangne måned er en ny amerikansk undersøgelse blevet diskuteret flittigt: ’Children and Gender Inequality’, der viser, at moderskab koster en 20 procents lønforskel mellem kvinder og mænd.
Diskussionerne har på mærkværdig vis mest kredset om, hvis skyld det er. Kvindernes egen, hed det forudsigeligt nok i Radio24syvs program ’55 minutter’. De vælger jo selv både barsel og mere børnevenlige jobs. Men hvorfor vælger de så sådan?, spurgte man videre. Skyldtes det mon »noget kemisk«, ville man vide.
’Noget kemisk?’ – hvor bange for et ord har man lov at være? I al den tid, undersøgelsen har været diskuteret, har ingen nævnt det unævnelige ord, som ellers byder sig noget bredrøvet til, men ’moderinstinkt’ er havnet i den sorte kasse sammen med narrefisse og neger, og kun en tåbe linder på låget.
Undertegnede tåbe har lavet en Infomedia-søgning på ’moderinstinkt’ gældende for den forgangne måned. Resultat: en artikel om hunelefanter og en sarkastisk kommentar om Merkel.
Søger man helt tilbage til 1990, viser det sig, at socialkonstruktivismen dengang ikke havde nået mainstream, og at man væltede sig i moderinstinkt: »Her var det hele kogt ind i et billede med stærke undertoner af sex, vold og moderinstinkt«, hed det i en artikel om Brigitte Bardot og hendes sæler.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Få det store overblik for 1 kr.
Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind
Skriv kommentar