Foto: Dominic Lipinski/Daniel Leal-Olivas/AP
Klummer

Dette er en klumme. Klummen er udtryk for skribentens holdning.


En god dag for Harry og Meghan - og en dårlig dag for Theresa May

Politiken kårer hver dag, hvem der har haft en god dag - og hvem der har haft en dårlig dag.

Klummer

En god dag for...

Harry og Meghan. Det bliver nok den vigtigste dag i deres fælles liv indtil nu, når de i morgen skal sige ja til hinanden foran hele verden.

Prins Harry og Meghan Markle har bebudet et bryllup, der skal handle om sjov og glæde og fest med hele landet. For tyve år siden lignede det britiske monarki en institution i forfald. Det kriseramte ægteskab mellem prins Charles og Diana underminerede selve kongehusets funktion, noterer The Economist: at samle en nation som værdige forbilleder. Landet delte sig mellem (en stor) gruppe af Diana-tilhængere og en (meget mindre) gruppe Charles-tilhængere. Kun tabloidaviserne havde en rigtig fest.

Ved Dianas død tilføjede dronningen monarkiet afgørende skade, da hun forholdt sig tavs i fem dage. Dagens bryllup er en unik mulighed for monarkiet til at forny sig til en multikulturel tid, hvor de royale mere end nogensinde forventes at kunne tale om og til følelserne. Det spiller i dag ingen rolle, at miss Markle er fraskilt. Som skuespiller vil hun sammen med Harry give verden et perfekt show.

En dårlig dag for...

Theresa May. Hvis det britiske kongehus blomstrer, ser det anderledes ud med landets politiske lederskab. Faktisk har det ikke set sortere ud siden 1970’erne ifølge The Economist. De to store politiske partier, Labour og Konservative, er kapret af fløjene, og premierminister Theresa May savner autoritet.

Parlamentet Westminister er rystet af skandaler om seksuel chikane og mobning. Regeringen forbereder Brexit – den største udfordring for Storbritannien siden Anden Verdenskrig – alt imens regeringen kritiseres for at have forbrudt sig imod et kontroversielt princip for politisk lederskab: De sværeste beslutninger bør man selv træffe.

Theresa Mays regering står med et valg mellem pest og kolera: Den kan vælge at implementere en politik, den dybest set mener er idiotisk. Eller den kan nægte at følge folket folkets vilje. Resultatet er det forudsigelige: en række tiltag, der skal begrænse skadevirkningerne af Brexit. Men også en handlingslammet regering. De politiske ledere er ikke inviteret til brylluppet på Windsor Castle.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  På søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce