angreb. Gasanlægget dybt inde i Sahara-ørkenen, hvor angrebet fandt sted og flere udlændinge blev kidnappet.
Foto: Kjetil Alsvik/AP

angreb. Gasanlægget dybt inde i Sahara-ørkenen, hvor angrebet fandt sted og flere udlændinge blev kidnappet.

Michael Jarlner

Terroraktionen i Algeriet genåbner blodige minder

Der er en forbindelse mellem terroraktionen i Algeriet og de danskstøttede militærinterventioner i Libyen og Mali.

Michael Jarlner
FOR ABONNENTER

En norsk kvinde kunne i går drage et lettelsens suk:

Efter en dramatisk flugt med et såret ben gennem den algeriske ørken var det lykkedes hendes 50-årige mand at undslippe de terrorister, der i onsdags angreb to busser med oliearbejdere på vej til et gasanlæg i den algeriske udørk In Amenas.

»Han er i Palma på Mallorca«, fortalte kvinden i går til Bergens Tidende.

Alt imens forsøgte udenlandske myndigheder og regeringer desperat at danne sig et overblik over, hvad der egentlig foregår – og er foregået – i og omkring det algeriske gasanlæg, der delvis drives af BP og norske Statoil.Terrorangrebet, der efter alt at dømme blev anført af den nordafrikanske al-Qaeda-leder Mokhtar Belmokthar, har nemlig i stor stil udviklet sig i et medie- og informationsmørke, som har øget usikkerheden for pårørende og myndigheder.

Det har også genåbnet blodige minder om et Algeriet, hvor islamister og regeringsstyrker fra 1991 til 2002 udkæmpede en ’beskidt krig’, der kostede mellem 70.000 og 150.000 livet. Og sammen med minderne melder sig også spørgsmålet:

Er Algeriet nu igen sårbart over for en konflikt med militante islamister, der flere steder i regionen er blevet styrket af den tumult og det sikkerhedsopbrud, som er fulgt i halen på de arabiske og nordafrikanske opstande?

På en måde er det et stykke af Algeriets blodige historie, der er vendt tilbage og nu blander sig med det seneste par års dramatiske udviklinger i nabolandene Mali og Libyen. Udviklinger, som Danmark jo selv har aktier i:

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce