Der er en bizar scene i Claudia Rankines fantastiske værk ‘Citizen’ fra 2014, hvor hun beskriver et møde med en veluddannet kvinde, som konstaterer, at hun ikke vidste, at sorte kvinder kan få kræft.
Kvindens kommentar er ekstrem og åbenlyst dum. Alligevel fik den mig til at tænke på mediernes dækning af etniske minoriteter herhjemme. Ikke fordi der er nogen, som påstår, at brune danskere ikke kan diagnosticeres med kræft, men fordi læserne sjældent bliver præsenteret for etniske minoritetskilder i almindelige hverdagshistorier.
Eksempelvis en brun kilde, der, ja, har fået konstateret kræft. Får man alene sin viden fra medierne, ville kommentaren fra kvinden i Rankines digt sagtens kunne forekomme i Danmark. For minoriteter optræder ofte i samme nyhedsreservater: integration, islam, radikalisering og kriminalitetshistorier, mens majoritetsbefolkningen breder sig i indlandsdækningen.
En tidligere undersøgelse, ’Nydanskere i nyhedsbilledet – en undersøgelse af danske nyhedsmediers inddragelse af indvandrere og efterkommere i indlandsstoffet’, viser, at næsten hver anden historie om integration og indvandring også handler om kriminalitet.
Selvfølgelig påvirker det perceptionen af etniske minoriteter – også minoriteternes forståelse af sig selv – at de for det meste optræder i afgrænsende båse. Karikeret sagt bliver man enten forarget over dem, eller også har man ondt af dem. De kommer sjældent derind, hvor vi kan relatere til dem. Og de, der accelererer socialt, økonomisk eller uddannelsesmæssigt, bliver opfattet som undtagelser.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Få det store overblik for 1 kr.
Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind
Skriv kommentar