0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Danmarks geniale kolonipolitik

Den nationalistiske selvforståelse i det danske politiske system er den største barriere for en moderne selvstændighedsudvikling for landene i Nordatlanten.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Kroniken
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Kroniken
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Det lød som en åbning, da VK-regeringen efter sin tiltrædelse i 2001 annoncerede en ny tone og en ny politik i forhold til Færøernes og Grønlands selvstændighed. Statsministeren talte om flere administrationsområder, der kunne hjemtages til Færøerne, og om øgede udenrigspolitiske handlemuligheder. Det lød som noget, der kunne bane vejen for det, vi har arbejdet så ihærdigt for i færøsk politik gennem de seneste år: politisk selvstændighed og fuldt økonomisk ansvar for det færøske samfund, så vi kan udvikle os i den moderne verden og træffe vore egne valg i globaliseringens udfordringer.

Vi havde på Færøerne efter de kuldsejlede selvstændighedsforhandlinger i år 2000 allerede selv taget et stort og drastisk skridt med en ensidig færøsk reduktion af de danske tilskud til Færøerne med over en tredjedel. Målt i økonomiernes størrelse havde vi sagt nej tak til et årligt tilskud, som efter danske forhold svarer til cirka 40 milliarder kroner.

Men de lysere forventninger fik en brat ende. VK-regeringens bebudede ændringer blev i foråret 2005 udmøntet i en såkaldt nyordning. Denne nyordning bestod i en udenrigspolitisk bemyndigelseslov og en overtagelseslov, som ifølge statsministerens egne ord ville »modernisere rigsfællesskabet«.

Overtagelsesloven understregede, at Færøerne ganske vist kan overtage nogle sagsområder fra Danmark og betale for dem selv, men Danmark beholder samtidig de områder, der er allervigtigst for et lands udvikling: udenrigspolitik, forsvarspolitik, valuta- og pengepolitik, højesteret og statsborgerskab.

Den anden lov om udenrigspolitiske beføjelser fastslog yderligere, at Færøerne kun kan