Internationalt. Det er yderst vigtigt, at de danske forskere kan dygtiggør sig og lade sig inspirere i udlandet. Vi har brug for et globalt udsyn på viden.
Foto: Tobias Selnæs Markussen (arkiv)

Internationalt. Det er yderst vigtigt, at de danske forskere kan dygtiggør sig og lade sig inspirere i udlandet. Vi har brug for et globalt udsyn på viden.

Kroniken

Tabte muligheder i forskeruddannelsen

Det er tåbeligt, at regeringen skærer ned på støtten til uddannelsen af danske forskere i udlandet.

Kroniken
FOR ABONNENTER

I mange år gav den danske stat fuld løn til 20-30 danske ph.d.-studerende, så de kunne komme til udlandet og tage hele deres forskeruddannelse der.

Studerende, som selv havde søgt og var blevet optaget ved anerkendte udenlandske universiteter. Nu giver staten slet ingen støtte til den slags som følge af en generel strategi om at holde forskningsmidlerne inde i selve Danmark og støtte de danske forskerskoler.

Det er med andre ord ikke længere muligt at tage en ph.d.-grad i udlandet med støtte fra den danske stat. Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen har over for mig skriftligt bekræftet, at dette er tilfældet. Jeg tror, politikerne ikke har overvejet de samfundsmæssige og personlige konsekvenser, da man implementerede den generelle strategi i forhold til støttekronerne.

Derudover forekommer det underligt, fordi der i høj grad opfordres til at tage hele eller dele af sin bachelor- og kandidatgrad i udlandet med hjælp fra det danske samfund i form af SU og tuition fees. Med andre ord bliver grunduddannelserne i stigende grad støttet, mens man har stoppet støtten til forskningsuddannelserne. At koncentrere støtten udelukkende til de danske forskerskoler kan mindske inspiration fra udlandet, hvilket ellers er med til at skabe et livligt forskningsmiljø i Danmark.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce