Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
How Hwee Young (arkiv)/AP
Foto: How Hwee Young (arkiv)/AP

mystisk. Det ubeskrevne blad, Xi Jinping, menes at blive Kinas nye leder efter den kommende partikongres.

Kroniken
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er en Kronik. Kroniken er udtryk for skribentens holdning. Du kan indsende Kronik-forslag her.


Med Kafka i Kina

Det kinesiske retssystem er som taget ud af Franz Kafkas mest berømte roman 'Processen'.

Kroniken
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Da jeg underviste i moderne kultur i Kina, satte jeg mine studerende til at læse Franz Kafkas ’Processen’. Det virkede oplagt i et land med et autoritært styre, der handler uden for retssikkerhedens grænser.

I de seneste år er Kinas uigennemskuelige retssystem blevet gennemsigtigt i forfølgelsen af dissidenter: Lu Xiaobo, modtager af Nobels Fredspris i 2011, er blevet fængslet for undergravende virksomhed; Ai Wei Wei, den systemkritiske kunstner, der for nylig udstillede på Louisiana, er blevet dømt for skatteunddragelse; Chen Guangcheng, den blinde advokat, der kritiserede ulovlige abortprocedurer, blev fængslet for at »forstyrre trafikken« og »forvolde materiel skade«. Hver af retssagerne har ført os et skridt videre ind i Kafkas verden.

I ’Processen’ bliver Josef K., en almindelig bankfunktionær, pludselig anholdt for en uspecificeret forbrydelse, som han skulle have begået. Alle hans anstrengelser for finde ud af, hvad forbrydelsen består i, og bevise sin uskyld er forgæves.

Men da han forsøger at trænge igennem det uforståelige retsvæsen og dets uigennemsigtige juridiske bureaukrati, begynder han selv at tvivle på sin uskyld og medvirker således til at ødelægge sig selv.

Derfor virkede det logisk at læse Kafka i Kina: Hos Kafka som i Kina betragtes den anklagede som skyldig, indtil han beviser sin uskyld, hvilket sjældent sker. Jeg sagde til mine studerende, at hvis de forstod Kafka, ville de lære noget vigtigt om at leve i Kina.

Det var i 2010. Jeg kunne ikke vide, hvor forudseende vi var i vores valg af læsning. I år begyndte virkeligheden at efterligne kunsten, da hustruen til en magtfuld kinesisk politiker blev dømt for at have myrdet en engelsk forretningsmand på grund af en strid om penge. Gu Kailai, gift med Bo Xilai og selv karriereadvokat, fik en betinget dødsdom for sin forbrydelse. Det indebar, at hendes dom ved god opførsel ville blive nedsat til fængsel på livstid.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse
  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om hvid racisme og White Power-bevægelsen i USA.

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

Forsiden