Dannelse. Ifølge dagens kronik har kulturlivet en tendens til at overbevise sig selv om at tingenes tilstand er elendig. Men klassisk dannelse kan sagtens gøres in.
Foto: CHRISTENSEN NIELS (arkiv)

Dannelse. Ifølge dagens kronik har kulturlivet en tendens til at overbevise sig selv om at tingenes tilstand er elendig. Men klassisk dannelse kan sagtens gøres in.

Kroniken

Dette er en Kronik. Kroniken er udtryk for skribentens holdning. Du kan indsende Kronik-forslag her.


Knowledge is pleasure

Klassisk dannelse er ikke længere et fy-ord. Det er blevet sexet at vide noget.

Kroniken
FOR ABONNENTER

’Knowledge is pleasure …’ - Sådan lyder sloganet for The Economists kulturmagasin. Et magasin, der ifølge sin egen målsætning koncentrerer sig om det, som så mange andre magasiner sætter fokus på, nemlig: »arts, style, food, wine, cars, travel«, men vel at mærke gør det under magasintitlen Intelligent Life.

Prætentiøs titel, kan man måske mene, men også smart og komplet trendy! Med denne titel og dette slogan udkommer bladet i Storbritannien, Europa, ja, selv i Mellemøsten og Afrika. Læsere og abonnenter overalt i verden vil gerne forbindes med intelligens og viden. Ikke så mystisk, eftersom befolkningerne i store dele af verden aldrig tidligere har været så veluddannede som i dag.

På vores kontor i Kulturafdelingen på Det Kongelige Bibliotek har vi klippet magasinets slogan ud og hængt det op på opslagstavlen. Vi kigger på ordene hver dag, og de er blevet en slags credo for produktionen af vores kulturarrangementer: Viden er vidunderlig, det er lystfuldt at lære, visdom er sensuel, og de, der ved noget ... er … simpelthen sexede!

Det er vores udgangspunkt, når vi producerer vores arrangementer, det er den følelse, vi ønsker at give vores publikum, det er en påstand, vi bekræftes i, når folk møder talstærkt op til vores arrangementer. For jo, unge mennesker vil gerne gå til klassiske koncerter, og nej, det er ikke svært at samle flere hundrede mennesker til en litteraturaften med en tysktalende forfatter. At kultur kun er for de ’blåhårede damer’ er en myte!

De færreste vil nok kalde Det Kongelige Bibliotek for et folkeligt sted, men det er det alligevel blevet på sin egen måde. Om dagen fyldes huset af studerende og folk, som arbejder i læsesalene eller med vores samling, og om aftenen går nogle af dem direkte i koncertsalen eller foredragssalene – sammen med nye gæster udefra. Til foredragsaftener om f.eks. pariseravantgardisten Gertrude Stein eller billedkunstneren Frida Kahlo har vi mellem 300 og 400 tilhørere i salen. Også selv om foredragsholderne er helt ukendte eksperter fra universitetsverdenen.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce