0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Skal du skilles efter ferien?

Der er brug for, at vi revurderer vores syn på parforholdet. Læs her, før bordet fanger.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Skænderi. Den ene starter måske med at sige: »Hvorfor gør du aldrig den grillrist ordentligt ren?«. Hvilket får den anden til at føle sig kritiseret og uretfærdigt angrebet, hvorfor han/hun pr. automatik går i forsvar.

Kroniken
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Kroniken
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Nye tal fra Danske Familieadvokater viser, at flere bliver skilt umiddelbart efter sommerferien.

Ikke fordi ferien er et problem, men fordi kvaliteten i samværet er kørt af sporet.

Mange studier viser, at mennesker, der er gift, lever længere, har et bedre helbred, tjener flere penge, opnår større velfærd, føler sig lykkeligere, har et mere tilfredsstillende sexliv og får gladere og mere succesfulde børn end de, som forbliver singler, lever papirløst eller bliver skilt. Alligevel bliver folk skilt. Hvorfor?

Mange studier peger på, hvordan vi både psykisk og fysisk med hele vores biologiske organisme, kroppen, er indrettet til at forbinde os med andre mennesker. Faktisk er mennesker et af de mest hjælpesløse ’arter’, når det kommer til at skulle overleve uden at forbinde sig. I hvert fald i barndommen.

Når det så alligevel går galt, skyldes det i høj grad, at partnerne giver op. Over for de udfordringer, de møder undervejs. Undersøgelser af, hvad folk selv angiver som grund til skilsmissen, viser udsagn som: »Vi er vokset fra hinanden«, »Vi kan ikke tale sammen længere«, »Jeg har tabt respekten og sympatien«.

Der kan naturligvis også være decideret udløsende faktorer i en akut belastende situation, som: utroskab eller forelskelse i en anden, vold, dødsfald eller sygdom i den nærmeste familie, tab af job eller alvorlige økonomiske problemer. Men det er ikke overvægten. En af vores førende ægteskabsforskere, John Gottman, har lavet studier, der viser, at par, der bliver skilt relativt tidligt i deres parforhold, oftest skilles grundet et højt konfliktniveau.

Imens par, der bliver skilt senere, oftest har oplevet en stigende mangel på kontakt og intimitet i deres forhold. Det er også min erfaring. Det er påvist, at mennesker, der selv er vokset op i skilsmissefamilier, har større tendens til at søge skilsmisse selv. Hvilket jo giver en umiddelbar bondelogisk mening, da de unge næppe har lært ved rollemodel, hvordan en anden vej er mulig, når ægteskabets udfordringer opstår.

Mennesker, der har problemer med nedsatte færdigheder i at udtrykke sig følelsesmæssigt – det være sig vrede, jalousi, sårethed – eller har en ringe evne til at klare sig økonomisk, har faktisk større tendens til skilsmisser. Så naturligvis er der tilfælde af halvpsykopatiske træk hos partneren, psykisk og fysisk vold, alkohol eller pengemisbrug, som gør det ganske håbløst at fortsætte livsbanen sammen. Imidlertid er det i praksis en temmelig lille andel af det faktiske skilsmissetal.

Faktum er, at utroskab tit slet ikke fører til skilsmisse. Mange par kommer sig over utroskab på egen hånd. Og mange søger i dag hjælp, hvis det er for vanskeligt alene, og kommer endda styrkede igennem utroskab. Selv par, hvor der har været meget langvarige seksuelle relationer med andre, synes at kunne komme sig over utroskab, hvis de rette betingelser er til stede for at genforbinde sig følelsesmæssigt.Så hvad kan vi egentlig sige om, hvorfor folk går fra hinanden efter sommerferien? Nogle af de par, der har det skidt i hverdagen, er plaget af stress, som de lader gå ud over parforholdet. Ikke mindst småbørnsfamilier har meget at se til, rent praktisk i hverdagen, og parforholdet bliver måske det sidste, der plejes, hvis der ikke er bedsteforældre i nærheden til at tage fra en gang imellem. De par, som er belastede i hverdagen, går måske og hakker på hinanden, men klarer sig imidlertid ofte godt, når det bliver ferie. Hvis folk grundlæggende har det godt sammen, får de faktisk ladet op, og dem er der trods alt stadig flest af.

Par, der grundlæggende har svært ved at takle hinandens forskelle og de konflikter, der altid opstår i parforhold, får det ikke nødvendigvis bedre af blot at få mere tid sammen. Faktisk kan man i dag med meget stor sikkerhed se på en videooptagelse af et nyforelsket par, om de senere vil gå fra hinanden. Hvis man ser parret i en konfliktsituation på video, vil man kunne se, at de par, der ikke klarer sig, har et mere vredladent, indelukket eller afvisende kropssprog, ansigtsudtryk, stemmeføring over for hinanden gennem diskussionen. Imens det, der er typisk for de par, der klarer sig, er, at den ene af parterne gør noget andet og mere kærligt i løbet af diskussionen.

Det, der er at lære her, er altså, at hvis du vil forandre situationen i en truende skilsmisse, må du gøre noget nyt. Du må spørge dig selv: hvad har mit parforhold brug for, snarere end hvad har jeg brug for. Du må se dig selv, ikke blot indefra, men også udefra, for at kunne vurdere dit eget bidrag. Det er det, der kaldes mentalisering. Når vi bliver fastlåst i vores overlevelsesmekanismer, som at råbe højt, gå vores vej, sende dræberblikke osv., hjælper det ikke ligefrem parforholdet, tværtimod. Vores intention er at få den anden til at fatte, hvad vi har på sinde, men jo mere vi intensiverer og fokuserer på vores eget behov, jo mere sandsynligt er det, at vi ikke vil få det resultat, vi går efter.

Den største trussel imod parforholdet er negativitet. Hvis vi først er kørt ind i en negativ spiral med vores partner, har vi tendens til at grave os dybere og dybere ned i negativiteten. Den ene starter måske med at sige: »Hvorfor gør du aldrig den grillrist ordentligt ren?«. Hvilket får den anden til at føle sig kritiseret og uretfærdigt angrebet, hvorfor han/hun pr. automatik går i forsvar. Hvad enten forsvaret er at gå til modangreb, flygte ud af rummet, stivne følelsesmæssigt eller lydigt underkaste sig og gå ud og skrubbe grillristen nok en gang.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter