Grønt. Forud for offentliggørelsen af klimaministeriets nye plan, peger ministeren på, hvordan vi sænker udledningen.
Foto: JACOB EHRBAHN (arkiv)

Grønt. Forud for offentliggørelsen af klimaministeriets nye plan, peger ministeren på, hvordan vi sænker udledningen.

Kroniken

Klimaet er et tabu, der må brydes

Der skal handles, hvis vi skal reducere CO2 udledningen med 40 procent.

Kroniken
FOR ABONNENTER

Den 11. maj 2013 fastslog forskere fra det amerikanske agentur Noaa, at koncentrationen af kuldioxid i atmosfæren for første gang i menneskehedens historie har overskredet 400 ppm (parts per million).

Som Ritzau skrev, har kloden ikke oplevet så højt et niveau i tre til fem millioner år. Dengang var det adskillige grader varmere, og havniveauet var 20 til 40 meter højere end i dag.

Der går lang tid, før havet stiger til det niveau. Men prognosen for dette århundrede er alarmerende nok. Forskernes bedste bud er en stigning i det globale havniveau på mellem 0,8 og 1,5 meter i vores børns levetid. Læg dertil omfattende ørkenspredning i de tørreste dele af verden, voldsomme oversvømmelser i de vådeste områder og markant flere ekstreme skybrud, orkaner og tyfoner, som vi allerede har oplevet skræmmende mange af.

Den globale opvarmning er en realitet. Den koster menneskeliv og milliarder af kroner hvert eneste år. På sigt vil klimaforandringerne ødelægge eller forringe levevilkårene for milliarder af mennesker, og danskerne vil ikke gå fri. Derfor skal vi ændre kurs. Det er en opgave, som det er blevet vores generationers ansvar at løfte. For hvis vi ikke gør det, bliver det i praksis svært at nå. Så klar er videnskabens dom. Så åbenlys er opgaven.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce