Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Revolution. Kronikken opruller historien om Sophie Thalbitzer.

Revolution. Kronikken opruller historien om Sophie Thalbitzer.

Kroniken
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er en Kronik. Kroniken er udtryk for skribentens holdning. Du kan indsende Kronik-forslag her.


Mellem romaner og revolution

Sophie – en københavnsk overklassepige i 1790’erne. En biografi fra ’Golden Days’.

Kroniken
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

»Fra det Øjeblik af jeg første Gang læste Rousseaus ’Confessions’, opsteeg det Ønske i mig at skrive noget lignende, endskiøndt jeg meget vel veed, at det jeg kunne skrive om mig selv, kun vilde interessere de faae, der kiendte mig, thi med min Vilje skal disse blade ikke sees af nogen førend efter min Død«.

Sådan begynder ’Grandmamas Bekendelser’, som omfatter tiden fra hendes fødselsår, 1774 – fire år før Rousseau døde – til englændernes bombardement af København 1807, hvor hun som øjenvidne til katastrofen måtte flygte fra sted til sted med sin familie for at undgå bomberegnen.

Når jeg fortæller om Grandmama, er det, fordi Golden Days ikke har hende med på programmet, til trods for at Grandmama – Sophie Thalbitzer – som barn og ung pige med sin familie deltog i de revolutionære bevægelser, der opstod i København i kølvandet på den franske revolution 1789.

Sophie var datter af agent Johann Ludvig Zinn, der som så mange andre i 1700-tallet var indvandret fra Tyskland og ved sin dygtighed havde svunget sig op til at blive en rig mand. Sophie var den ældste af seks børn og sin fars yndling.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Opret en profil, og få fri adgang til Politiken under valgkampen

Alle skal have mulighed for at træffe et oplyst valg, så derfor giver vi fri adgang til alle under hele valgkampen.

Opret profil

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

 • Du lytter til Politiken

  Julian Assange og turen nedad
  Julian Assange og turen nedad

  Henter…

  WikiLeaks-stifteren Julian Assange blev i årevis hyldet for at starte en demokratisk revolution med sin whistleblower-platform. Siden da er han stukket af fra anklager om voldtægt i Sverige og blevet beskyldt for at samarbejde med russerne. Han har haft politisk asyl på Ecuadors ambassade i London i syv år, men i sidste uge blev han smidt på porten og anholdt af det britiske politi. Er Assange en helt eller en skurk? Og hvordan ser fremtiden ud?

Forsiden