Stilstand. Forskning viser stik mod forventning, at traditionel motion tilsyneladende har ingen positiv effekt på sundhedsproblemer.
Foto: THOMAS BORBERG (arkiv)

Stilstand. Forskning viser stik mod forventning, at traditionel motion tilsyneladende har ingen positiv effekt på sundhedsproblemer.

Kroniken

Alt er bevægelse

Stilstand er et praktisk umuligt begreb, der kun findes i filosofien.

Kroniken
FOR ABONNENTER

I grænsefladen mellem leg, kreativitet, musiske udtryk, følelser, kærlighed og alt, hvad der ellers er godt, kan vi spørge os selv, om der er noget, der binder det hele sammen.

Det er der. Og det er bevægelse.

Bevægelse forstået som altings bevægelse – lydlig, følelsesmæssig og kropslig bevægelse. Bevægelse er en integreret enhed i vores færden som mennesker.

Selv når vi er døde, bevæger atomerne sig lystigt, og det bliver de ved med – også når kroppen er væk og vores energi har antaget helt nye former. Selv når vinden lægger sig, og alt er stille, bevæger himmellegemerne sig ustoppeligt i universets lukkede kredsløb.

For der er tilsyneladende kun ét princip, der binder universet sammen, og det er bevægelse. Det går så vidt, at man kan tilføje: Jo mere bevægelse, des mere liv. Når vi bliver helt stille, er vi døde. En fysiker ville nok benævne det ’energi’, men er energi ikke bevægelse, og er bevægelse måske ikke liv?

Vores ydre, kropslige bevægelser har det med at afspejle indre bevægelser. Enhver følelse tilskynder til en kropsbevægelse og en lyd, og omvendt vil de lyde og bevægelser, vi udfører, bevidst eller ubevidst være knyttet sammen med en følelse. Følelse skaber med andre ord lyd og bevægelse, men alle tre understøtter hinanden, fordi de alle tre er bevægelse. Om der er tale om indre eller ydre bevægelse, er ikke væsentligt, da der i alle tilfælde er tale om en form for vibration.

At følelse, lyd og bevægelse hænger sammen, kan være indlysende på et filosofisk plan, men det er vanskeligt at leve efter – for ikke at tale om at undervise i.

Der er imidlertid solide beviser for, at vores væsentligste læring finder sted gennem kroppen, og det er gennem kroppen, at vi kan give de mest elementære tanker og følelser udtryk. I overført forstand bliver tanker og ideer først interessante ved at blive tilført ’krop’ og dermed blive til produkter.

Samspillet mellem den indre og ydre bevægelse ligner til forveksling samspillet mellem hoved og krop, og dét har beskæftiget filosofferne til alle tider. Men i de fleste tilfælde har man forsøgt at forstå kroppen med hovedet. Og det kan ikke lade sig gøre i praksis. Kroppens intelligens er nødt til at bringes i spil, hvis man vil forstå de overordnede strukturer, der styrer den underliggende bevægelse, og det er også de kropslige bevægelser, der er omdrejningspunktet i denne kronik.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce