Tegning. Roald Als

Tegning. Roald Als

Kroniken

Lad os danne Danmarks alternative grønne flertal

Klimaambitionerne fra FN, USA samt Kina har aldrig været større. Danmark kan melde sig ud, men vi bør melde os ind.

Kroniken
FOR ABONNENTER

FN’s 193 medlemslande er enige. Barack Obama har meldt USA på banen. Og med sin seneste 5-års-plan har Kina tilsluttet sig. Paven har meldt 1,2 mia. katolikker ind i bevægelsen. Og 60 fremtrædende muslimske ledere fra 20 forskellige lande har tilskyndet verdens 1,6 mia. muslimer til at tage del.

Alle har de bekendt kulør. Grøn kulør. Alle har de for alvor meldt sig ind i en nyetableret global bevægelse, der kommer til at sætte afgørende ind over for klimakrisen.

Bevægelsen bliver hastigt større. Også fra hidtil uventet kant. F.eks. har Citi GPS, der er en forskningsenhed under en af verdens største banker, Citigroup, offentliggjort en 122-siders rapport, der sammenligner to scenarier: I det ene fortsætter vi som hidtil, og i det andet investeres der tungt i vedvarende energi. Citibank kommer frem til, at det sidste scenarie bedst kan betale sig – altså rent økonomisk, hvilket selvfølgelig også er deres metier.

Resultatet giver da også mening. FN anslår, at verdenssamfundet – for at undgå de allerværste klimakonsekvenser – skal investere mellem 3.300 og 4.000 mia. dollars – svarende til mellem 22.000 og 27.000 mia. kr. årlig. Og hvis Kina, USA og EU gør sit til, at Jorden holder sig inden for de 2 graders opvarmning, vil det skabe sammenlagt 3 millioner jobs.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce