En Aspergers Frustrationer

Læserbreve

I 2009 gik jeg på en af de såkaldte STU uddannelser i Slagelse Kommune. En dag fik jeg et brev om at min kontanthjælp skulle sættes ned til SU Takst. Sådan set også i orden, det er reglerne. Men ikke når man går på en Ikke SU berettiget uddannelse som STU er.

Den seneste uge er der blevet blæst til kamp mod kontanthjælpsmodtagere igen. Og undskyldningen for det er den samme som før. "Det skal nok få dem til at strømme ind på uddannelserne". Det skal det sikkert nok. Men har man brugt bare 3 sekunder på at tænke på Aspergere der ikke har det samme overskud som "almindelige" mennesker?. Selvfølgelig har man ikke det. For alle Aspergere er jo "ligesom Rainman" (Jeg undskylder for mine ligesindende der sikkert har hørt denne sætning til døde). Men som dem der har gjort deres hjemmearbejde ved, så er/var Rainman autist ja. Men han var også Savant. http://da.wikipedia.org/wiki/Savant-syndrom
Selvom jeg har særinteresser jeg går meget i dybden med (som visse Aspergere gør), så er det slet slet ikke på samme niveau som f.eks. ham der kan remse de første 25.000 decimaler i pi op.

I 21 Søndag (22/4) var der et indslag om Christian Andersen der er jobkonsulent hos Specialisterne, en virksomhed der har flere funktioner for aspergere (herunder STU og afklaringsforløb). Jeg lærte selv Christian at kende for mange år siden efterhånden. Og mange af de ting der kunne gå ham på den gang, virker det som om han har fået bugt med.

Men desværre er virkeligheden ikke sådan for alle. F.eks. ikke mig selv.

Jeg er diagnosticeret mild Asperger fra Bispebjerg Hospital April 2003 (altså små 9 år siden i disse dage). Men udover et ophold på Produktionsskole (03-04) og en kortvarig uofficiel arbejdsprøvning i en butik på Amagerbrogade (ultimo 2004-primo 2005) så har de sidste 8-9 år været brugt på at rase på diverse sagsbehandlere der til tider ikke virker som om de har nogen som helst ide om hvad det er for mennesker de har med at gøre.

At sende en ung mand med bekræftet socialfobi i arbejdsprøvning i en Silvan forretning er f.eks. nok ikke det allersmarteste at stille op. At sende ham i et formålsløst forløb på en PC cafe, hvor de ikke havde en kinamands chance for at forstå hvordan man kom omkring ham, gjorde ikke stort bedre.

I Oktober 2011 fik jeg konstateret en depression, fremkaldt af 9 års konstant kamp for at blive forstået af samfundet, såvel socialt som arbejdsmæssigt. Det er noget jeg stadig mærker til her 6 måneder senere.

For alle mine forsøg på at komme igang med noget der kan give mit liv indhold og mening har resulteret i at jeg kan virke yderst reserveret som person i sociale sammenhænge.

Jeg er ikke længere i stand til at vise følelser for andre mennesker, da jeg har det indtryk at det er at vise svaghedstegn, og at det sjældent fører noget godt med sig.

Siden min hjemkomst til Københavns Kommune/Frederiksberg Kommune i primo 2011, har jeg sådan set ikke lavet noget som helst. Eller jo. Jeg har været hos Frederiksberg Kommunes jobkonsulenter til flere samtaler, hvor resultaterne står beskrevet ovenfor.

P.t venter jeg, på at et tilbud jeg er blevet bevilliget går igennem. Jeg fik øje på den særlige tilbudspakke på Hans Knudsens Instituttet og fik igennem Fr.B Kommune bevilliget den. Men nu er samtalen strandet der, grundet at kommunen venter på et udspil fra HKI. Så tilbuddet er altså bevilliget, men de øvrige parter har ikke talt yderligere omkring betalingen.

Apropos betaling: Jeg bor på et kollegie for unge mennesker med Aspergers syndrom. Det er såmænd også fryd og gammen det meste af tiden. Og klart at foretrække fremfor perioden 04-07 hvor jeg boede alene og ikke havde det særligt godt.

Eneste skår i glæden er at da jeg flyttede ind fik jeg at vide at der var en brugerbetaling/egenbetaling om man vil og at denne ville blive udregnet. Det blev den også. Et helt år efter var den beregnet, med det resultat at jeg nu skylder 11.000 kr (penge jeg som kontanthjælpsmodtager sjovt nok ikke har). Men vi skal længere ind, for i afgørelsen fremgik det også at man havde brugt et budget jeg sendte tilbage i ultimo september 2011 til at beregne efter. Det er såmænd også godt nok. Men hvis man så venter til Februar måned 2012 med at fortælle at der har været en afgørelse der har været brugt siden Oktober 2011, så er det min fornuft ophører.

Indrømmet. Perioden fra Februar 11 til Oktober 11 skal jeg ikke betale for. Men jeg skal så betale 11.000 for perioden Oktober-Februar med tilbagevirkende kraft som det hedder sig. Jeg havde dog forberedt mig en smule og fik derfor betalt af så det aktuelle beløb er 8000 kr mindre end oprindeligt.

Men jeg kommer væk fra pointen. Dog syntes jeg det var vigtigt at nævne hvad jeg havde været udefor, for at fremme forståelsen.

Jeg modtager 6800 kr efter skat i Kontanthjælp. Af de 6800, går de ca 3800 til egenbetalingen per måned. Så er der 3000 tilbage. Derudfra skal der tages  penge til mine egne udgifter. Og uden at have mit budget at kigge på, ved jeg dog at jeg havner under 2000 når de er betalt. Resten skal jeg så leve af. Så ting som biografture, fodboldkampe, familie besøg i jylland eller for den sags skyld besøg til mit gamle bosted i Slagelse er noget jeg roligt kan skyde en hvid pind efter, da dette vil vælte mit budget. Af de tilbageværende penge skal jeg iøvrigt lave en afdragsordning på de føromtalte 11.000.

Slutteligt vil jeg beklage længden af indlægget. Men forestil dig så kære læser, at jeg ikke er den eneste hvis kommune har penge i klemme på grund af beregningen af egenbetalingen. En af mine medbeboere har boet på kollegiet et lille halvt år længere end jeg. Hans regning kan jeg kun gisne om.


Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce