0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Ikke se, ikke høre

VK-regeringen kan ikke drømme flygtninge væk

Leder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Antallet af flygtninge i verden er ikke påvirket af den danske regerings udlændingepolitik. Naturligvis ikke. De senere års stramninger har derfor kun skubbet nødlidende og forfulgte asylansøgere videre til andre lande.

Når antallet af flygtninge pludselig stiger som følge af nye krigsudbrud – som tilfældet ulykkeligt nok er i dagens Irak – så søger tusindvis af mennesker mod vores mere medmenneskelige nabolande.

Mens Danmark siden nytår kun har modtaget 1.400 asylansøgere alt i alt, har Sverige modtaget 1.100 asylansøgere alene fra Irak – alene i løbet af sidste måned.

Desværre er der flere, hvor de kommer fra. FN’s flygtningeorganisation, UNHCR, har advaret om, at antallet af flygtninge fra Irak tegner til at vokse eksplosivt. Sikkerhedssituationen er desperat, og mange irakere tør ikke blive i landet.

Men hvor kan de så søge hen? Måske til det lille land højt mod nord, der har sendt soldater ned for at skabe fred og demokrati i landet? Næppe.

Kun de mest godtroende irakere finder på at søge til Danmark. Sidste år fik 93 procent af alle irakiske asylansøgere afslag – selv om den danske regering bærer et direkte medansvar for den stadig mere håbløse sikkerhedssituation i Irak.

Udviklingen viser, at små lande ikke kan løse grænseoverskridende flygtningeproblemer alene – i hvert fald ikke uden at skabe større problemer for andre.

Den danske udlændingepolitik er derfor ikke blot umenneskelig og usolidarisk, men også virkelighedsfjern. Flygtningeproblemerne forsvinder jo ikke, bare fordi danskerne ignorerer dem.

Sverige har indført en særlov, der gav strandede asylansøgere – der ikke havde fået opholdstilladelse – mulighed for at genansøge.

Det betød, at 17.000 mennesker fik lov til at blive i Sverige. ’Amnestien’ kan være én af årsagerne til, at mange irakere nu rejser til Sverige. Men den fjerner ikke problemet.

Løsningen er dog hverken at åbne grænserne eller at dispensere fra reglerne om, at man skal have »en velbegrundet frygt for at blive forfulgt pga. sin race, religion, nationalitet, sociale gruppe eller sine politiske anskuelser«.

Løsningen bør være fælleseuropæisk. I længden er det uholdbart, at et ressourcestærkt land som Danmark kun modtager 0,5 procent af alle verdens asylansøgere.

ltm

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu

Annonce

Læs mere