0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

De afviste

Iraks flygtninge kan ikke vende hjem

Leder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Op gennem 1980’erne og 90’erne var Saddam Husseins Irak et af verdens mest flygtningeproducerende lande. Efter den amerikanske invasion i 2003 begyndte de irakiske flygtninge i nabolandene og andre steder i verden at vende tilbage til Irak i håb om at kunne genoptage deres liv. Sidste år vendte strømmen imidlertid igen. Således modtog Europa i løbet af det første halve år af 2006 dobbelt så mange irakiske asylansøgere som året før.

Dertil kommer, at alene sidste år blev tæt på en halv million mennesker fordrevet internt i Irak. Som følge af invasionen og borgerkrigen er Irak således igen blevet et af verdens mest flygtningeproducerende lande.

Det er på den baggrund, at FN’s Flygtningehøjkommissariat netop har offentliggjort nye anbefalinger om irakiske asylansøgeres beskyttelsesbehov og tilbagesendelse af irakiske asylansøgere til Irak. Rapporten slår fast, at der er sket en betydelig forværring af sikkerhedssituationen i løbet af 2006, og at forholdene forventes at blive værre i 2007. Samtidig siger rapporten, at den irakiske regering ikke er i stand til at beskytte befolkningen mod udbredt vold og massive menneskerettighedsovertrædelser.

Anbefalingerne er derfor fuldstændig utvetydige. Irakiske asylansøgere fra det centrale og sydlige Irak må enten gives asyl under Flygtningekonventionen fra 1951 eller – i tilfælde, hvor den ikke slår til – må andre former for beskyttelse, som f.eks. humanitær opholdstilladelse, tages i brug. For hvis de mennesker, man sender tilbage, ikke allerede er flygtninge, så bliver de det, når de ankommer, siger højkommissariatet i dagens avis.

Så kønt er det. Og hvad gør politikerne i Danmark? Socialdemokraterne synes at være i bevægelse og vil have sagerne genoptaget. Udmærket, men det får ingen praktisk betydning, da Dansk Folkeparti med vanlig ideologisk selvtilfredshed mener, at de 587 afviste irakiske asylansøgere på danske asylcentre kan sendes hjem den dag i morgen. De konservative er anfægtede, men tør ikke. Regeringens integrationsminister, Rikke Hvilshøj (V), synes til gengæld helt at have opgivet sit ansvar og henviser til Flygtningenævnet.

Men er den egentlige årsag, til at regeringen overhører FN og ikke vil give de irakiske asylansøgere en midlertidig opholdstilladelse, at man dermed indrømmer, at krigen i Irak har været en fejltagelse?

abb

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter