0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Sex for mad

Tomme maver øger misbrug

Leder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Der er kommet en lind strøm af meddelelser fra FN's fødevareprogram dette forår om nedskæringer af fødevarerationer til verdens fattige på grund af manglende finansiering af organisationens programmer.

I marts var det de godt 200.000 somaliske flygtninge i Kenya, der måtte afgive 20 procent af rationerne, og sidst i april modtog 3 millioner fødevareafhængige sudanesere i Darfurprovinsen meddelelse om, at deres rationer ville blive halveret fra 2.100 kalorier til 1.050 kalorier. Til sammenligning anbefaler damebladene deres kvindelige læsere at indtage 1.300 kalorier om dagen, hvis de ønsker at tabe sig.

De umiddelbare konsekvenser er indlysende: fejlernæring, underernæring og død. Som om det ikke var rigeligt, er der grumme afledte effekter af fødevareknapheden. Red Barnets nye rapport om seksuelt misbrug af børn i lejre for internt fordrevne i Liberia er et vidnesbyrd om, at tomme maver tvinger piger mellem 8 og 18 år til at indgå en handel om sex for mad.

Livet i lejrene udgør en ideel ramme for misbruget: De fordrevne er ofte spærret inde i lejrene på meget lidt plads, de har ikke tilladelse til at arbejde og derved forbedre deres egen situation, familiefædrene er i krig eller er blevet dræbt, og som for at føje spot til skade mangler der mad.

I den situation er der ikke så få nødhjælpsarbejdere, soldater og lokale ledere, der står klar til at 'hjælpe'. ikke et enestående eksempel på, at de, der er sat til at beskytte de fordrevne, udnytter og misbruger deres magt.

I 2001 blev et omfattende misbrug afsløret i flygtningelejrene i Vestafrika, og der er næppe nogen lejre, der vil kunne holde til et nærmere eftersyn. Man forarges og frastødes dobbelt af, at mennesker, af hvem man forventer godhed, opfører sig så kynisk. Og der er lang vej igen, før blandt andre FN og ngo'erne får udryddet den indirekte tolerance, der praktiseres, ved at meget få sager ender med alvorlige sanktioner.

Produktionen af adfærdskodekser i organisationerne efter skandalen i 2001 har været stor, men de er kun en lille del af løsningen. Nultolerancen, som nu officielt er indført alle vegne, må følges op af skrappere sanktioner.

Der vil altid være et skævt magtforhold mellem nødhjælpsarbejdere og børn i nød. Det magtforhold har det internationale samfund i sin magt at svække eller styrke. De seneste måneders nedskæringer i fødevarerationerne har alene styrket det.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement

Annonce

Læs mere