0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Umenneskeligt

Nye udvisningsregler er en skændsel

Leder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

INTERNATIONALE konventioner bruges tit som et godt argument imod regeringens fortsatte stramninger af udlændingelovgivningen. Som oftest er kritikken fuldstændig på sin plads. Man bør dog altid huske, at konventioner 'kun' er et juridisk forsøg på at omforme nogle almenmenneskelige principper til en ny international retsorden. Konventioner bør derfor aldrig kunne bruges til at sætte en lavere menneskelig standard, end vores fælles humanitære fornuft byder os.

Formalistiske henvisninger til internationale konventioner kan dog i værste fald komme til at stå (utilsigtet) i vejen for de principper, der i sin tid førte frem til vedtagelsen af konventionerne, og som så foruroligende ofte udfordres i dag; senest i forbindelse med VK-regeringens forslag om at stramme udvisningsreglerne yderligere, så det dels bliver lettere at udvise folk med opholdstilladelse, dels - og endnu mere kontroversielt - mindsker den beskyttelse, flygtninge hidtil har nydt imod udvisning. Men brutaliteten i en sådan krænkelse af konventioner ligger jo ikke i selve lovbruddet, men derimod i selve den inhumane mentalitet, som krænkelsen i sig selv er udtryk for.

For overvej engang - uagtet internationale konventioner: Bør mennesker på flugt kunne smides ud af Danmark? Bør mennesker kunne smides ud til en uvis skæbne? Nej, naturligvis ikke. Det svarer jo til en form for dødsstraf, som kun de mest formørkede fremmedhadere bør kunne støtte op omkring. Folk på flugt bør naturligvis kunne være sikre på at være sikre her, selv hvis de begår endog meget grov kriminalitet.

AT REGERINGENS medlemmer, partipolitiske bagland og bureaukratiske embedsværk overhovedet kan finde på at ville slække på flygtninges retsbeskyttelse i Danmark, vidner om en kynisk og brutaliseret mentalitet. VK-regeringen er desværre begyndt at opfatte begrebet 'antidiskrimination' som et påskud for at behandle alle udlændinge lige usselt; som et alibi for at behandle indvandrere og flygtninge forskelsløst ringe - som om der ikke er en helt afgørende principiel forskel på indvandrere og forfulgte mennesker. Indførelsen af den ekstremt lave startydelse til såvel indvandrere som flygtninge var et første tegn på mentalitetsskredet, og nu følger de nye udvisningsregler så efter.

Selv om både Dansk Flygtningehjælp, Amnesty International og Institut for Menneskerettigheder formentlig har ret, når de advarer om, at de nye udvisningsregler er på kant med FN's flygtningekonvention, er der tilsyneladende brug for at dykke endnu dybere ned i argumentationen: De nye udvisningsregler er umenneskelige. Slet og ret. Og en ny skændsel for Danmark.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement

Annonce

Læs mere