0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Krigslege

Russisk-kinesisk militær harmoni

Leder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

RUSLAND og Kina gennemførte i sidste uge deres første fælles militærøvelse nogensinde. Ifølge begge parter var den ikke vendt imod nogen tredje part, men kun udtryk for deres stadig tættere samarbejde. Så vidt så godt, da verden kun kan have gavn af tillidsskabende skridt mellem de to tidligere ærkefjender. Men det var ikke den uskyldige fredsmanøvre, som navnet 'Fredsmission 2005' angav. Der blev brugt en del avancerede våben, som det er mere end svært at se begrundelsen for i en øvelse for fredsbevarende indsats.

For Kina var den i høj grad vendt imod Taiwan. Da planlægningen startede i marts, ønskede Kina øvelsen afviklet i Taiwanstrædet. Rusland ville imidlertid ikke udfordre USA's sikkerhedsgaranti til Taiwan. Men Rusland deltog med strategiske bombefly, som Moskva gerne vil sælge til Kina.

De kan bruges til at forhindre USA i at komme Taiwan til undsætning, hvis Kina forsøger at tage øriget tilbage med militærmagt.

RUSLAND fik øvelsen henlagt til et område, hvorfra det tydeligste signal i stedet kunne sendes til Centralasien, hvor Rusland og Kina har en fælles interesse i at trænge USA's baser ud og overtage kontrollen.

Øvelsen har skabt formodninger om en snarlig kinesisk-russisk militæralliance. Det benægter begge parter, men ifølge den russiske generalstab kan »fælles militæroperationer komme på tale«, hvis Shanghai Samarbejdsorganisationen (SCO) beslutter det. Der er fire tidligere centralasiatiske sovjetrepublikker med i SCO, men Kina og Rusland dominerer, så de vil i givet fald beslutte, om deres styrker skal gå i aktion sammen.

Øvelsen skulle træne de to landes militære styrker i nedkæmpelse af »terrorisme, ekstremisme og separatisme«. Mens Kina tænker mest på Taiwan, er de to lande rørende enige om at bekæmpe folkelige oprør i diktatoriske centralasiatiske lande som Usbekistan. Og for russerne var øvelsen også en salgsudstilling for deres største våbenkunde.

'Fredsmission 2005' var for Kina primært en udstilling af landets militære opbygning til supermagtsstatus med Rusland reduceret til våbenleverandør. For Rusland var den således i høj grad en salgsudstilling.

POLITIKEN

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement

Annonce

Læs mere