0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Millionærrabat

Der bør være grænser for skattefradrag

Leder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

BEHØVER MAN at lokke et egern til at samle nødder og andre godter til vintersæsonen?

Forhåbentlig ikke. I så fald bliver der næppe megen julesjov. Men mærkeligt nok mener et flertal af landets politikere, at danskerne har brug for en enorm gulerod for at spare op til deres alderdom.

I dag kan folk med høje indtægter således ubegrænset trække solide indbetalinger til private pensionsopsparinger fra i topskatten - og dermed reelt kortslutte progressiviteten i skattesystemet.

Hvis man har råd til at opspare alt, hvad man tjener over 311.500 kroner - f.eks. ved at trække lidt på friværdistigningen i ejerboligen - kan man helt slippe for at betale topskat.

Fradrag på pensionsopsparinger har dermed udviklet sig til en form for millionærfradrag: Jo flere penge man ophober, jo mindre skal man betale i skat. Mildest talt en generøs ordning - som ifølge beregninger af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd i dag udnyttes af op mod 50.000 højtlønnede danskere.

Heldigvis er det dog lykkedes for Socialdemokraterne og de radikale at finde fodslag igen - i netop spørgsmålet om pensionsfradrag. Begge partier vil indføre et loft på 100.000 kroner over pensionsindbetalinger.

Dét er bestemt tiltrængt. Et sådant fradragsloft ville give 3,7 mia. kroner i øgede skatteindtægter - der oplagt kunne bruges til at lette indkomstskatten eller til at øge opsparingen blandt lavindkomstgrupper.

I DAG ER situationen, at de fleste lønmodtagere sparer betydelige summer op. Pensionsopsparinger er således blevet en fast del af overenskomsterne på stort set alle fagområder.

Danske lønmodtagere er ganske enkelt tvunget til at spare op - hvilket har fået professor i finansiering Anders Grosen ved Handelshøjskolen i Århus til at foreslå, at man helt bør sløjfe pensionsfradraget:

»Folk ved godt, at de selv skal spare op for at have god økonomi i pensionen. Det kan selv et egern forstå - de samler ind til vinteren. Så kan veluddannede danskere også forstå det«.

Skønt professoren har en pointe, er det dog i alles interesse, at så mange som muligt sparer op - også ud over, hvad de er tvunget til. Derfor giver det fortsat god mening at stimulere pensionsopsparingen med beskedne skattefradrag. Men der bør være et økonomisk loft. Pension bør ikke henfalde til blot at blive en ny skattefidus.

Og hvis man så endelig vil acceptere, at pensionsfradragene vrider fuldstændig rundt på progressiviteten i indkomstbeskatningen, burde effekten snarere være til gavn for den lille million af overførselsindkomstmodtagere, der slet ikke sparer op til deres pension og derfor kan se frem til en pauver alderdom. Her er der virkelig brug for skattepolitisk opfindsomhed.

Forslaget fra Socialdemokraterne og de radikale om et fradragsloft er dog et glimrende sted at begynde.

POLITIKEN

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce

Læs mere