0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Historisk vås

Gulag og Guantánamo er ikke det samme.

Leder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

AMNESTY INTERNATIONAL er opbragt - mindre kan vist ikke gøre det - over forholdene for de internerede terrormistænkte fanger på Guantánamobasen. Det kan de have god grund til.

Man skal være mere end almindeligt forlovet med den overvejende amerikanske 'krig imod terror' for ikke at få øje på den barske behandling, fangerne udsættes for i lejren.

De samstemmende forklaringer fra frigivne fanger vidner om en afhøringspraksis, der ikke kan betegnes som andet end tortur. Som ugemagasinet The Economist gør opmærksom på i indeværende uge, så er Guantánamo »not a nice place«.

Raffinerede former for nedbrydelse af fangernes mentale og fysiske tilstand forekommer hyppigt, og den højt berømmede Genève-konvention, som USA i andre sammenhænge nok skal vide at slå til lyd for, tilsidesættes systematisk.

Vores amerikanske allierede, som vi i Europa har mere at takke for, end vi måske bryder os om at tænke på, krænker og besudler de retsprincipper, vi - og de - ellers anser for hjørnesten i den moderne vestlige civilisation. Kritikken af forholdene på Guantánamo - og de amerikanske baser i Afghanistan og Usbekistan - er berettiget og tåler hyppige gentagelser.

SÅ LANGT, så godt. Men når Amnesty International - og for den sags skyld den tidligere amerikanske præsident Jimmy Carter, der også er indehaver af Nobels Fredspris - sammenligner Guantánamo med Gulag, er der grund til at sige stop en halv.

Lad os lige repetere: Gulag, betegnelsen for det koncentrationslejrsystem, som sovjetkommunismen anvendte for at pine, ydmyge og 'likvidere' såkaldte klassefjender, kostede millioner af mennesker livet.

At sammenligne Guantánamo og Gulag er ud fra en videnskabelig tilgang i orden; men at sidestille de to lejrsystemer er i bedste fald en ahistorisk absurditet, i værste fald et selvmål af dimensioner.

Gulag var en vigtig del af et ideologisk program, der handlede om at nedbringe og gerne udrydde ethvert tilløb til potentiel modstand imod idealet om et 'arbejdernes paradis'. Guantánamo er en hæslig gevækst på en i øvrigt nødvendig kamp imod international terrorisme.