0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Drop smøgen

Danmark trænger til en klar rygerpolitik.

Leder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

HELLIG, HELLIG, hellig - ja, tre gange hellig er den nyomvendte ryger, som med foragt og indvendige skrupler indånder røgen fra de andre, de ukloge rygere.

Men saligt fornuftig er den nyomvendte også. Cirka en fjerdedel af alle indlæggelser i det danske sygehusvæsen skyldes rygerelaterede sygdomme, og årlig dør 12.000 danskere af rygning.

Der er ganske vist også andre farlige og livsforkortende beskæftigelser, man kan udføre, men ingen beskæftigelse, som både er farlig og overflødig.

Rygningen har sin kultur og sin charme. Man taler med cigaretten, særlig i enrum, man skriver med røgen, man udtrykker noget med sin mund og sine hænder. Men rygningens kulturhistorie er samtidig en kostbar affære.

De fleste fornuftige mennesker ved, at det er farligt. Hvorfor så blive ved? Og hvad kan der gøres? Først og fremmest er rygeforbud en god idé. Sverige, Irland, Frankrig og Italien har indført rygeforbud i alle offentlige rum. Danmark har derimod sænket prisen på tobak. Det hænger ikke sammen.

ENHVER RYGER ved af erfaring, at rygeforbud formindsker rygetrangen. Der, hvor man ikke må og ikke kan ryge, bliver trangen neutraliseret. Der er grænser for, hvor mange kilometer man vil gå ad trapper og gange for at finde frem til lufthavnens gullig-grønne rygelokale; det er begrænset, hvad man vil ofre af tid og energi på at opstøve det askebæger, som ikke står fremme.

I et rundspørge foranstaltet af Kræftens Bekæmpelse svarede hele 80 procent af rygerne, at de gerne så begrænsende regler indført. Rygeforbud virker - ikke bare gennem forbud og forhindring, men ved at begrænse det biologiske behov for cigaretten.

Dernæst må vi indføre et reelt, et pålideligt billede af giftindholdet af cigaretter. Den målemetode, vi har i Danmark, er upræcis og bidrager til et lempeligere indtryk af risikoen ved at inhalere en cigaret. Grænseværdierne overholdes måske i forhold til rygemaskinerne, men ikke i forhold til det vigtigste, rygerne. Vi venter på EU i den forbindelse.

I mellemtiden burde danske politikere drage omsorg for, at rygningen forbydes helt på danske skoler. Det er grotesk, at der stadig findes lokaler i det danske skolevæsen, hvor unge mennesker kan ryge. Og hvad med rygekupeerne i de danske tog? Afskaf dem.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce

Læs mere