0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Ansvarsflugt

SF bør melde klart ud i EU-debatten.

Leder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

LANGSOMT - men sikkert - har SF bevæget sig i en mere proeuropæisk retning. Tidligere tiders dogmatiske modstand mod det europæiske samarbejde er gradvist erstattet med en konstruktiv kritik af konkrete reformplaner og kommissionsdirektiver. Som små basunengle er folkesocialisterne blevet trukket baglæns ind i fremtiden - med blikket melankolsk rettet mod fortiden. Der er således ikke tale om, at SF'erne siger halleluja til EU. Men bevæget sig, dét har SF'erne.Ikke mindst Holger K. Nielsen har udfordret den tunge, EU-skeptiske bagtrop i basunkoret. Skønt der ofte høres både brummen og skingre toner herfra, har der hidtil kun hersket lille tvivl om, hvorvidt partiledelsen ønsker at dreje SF i retning af Europa eller ej. Det afgørende spørgsmål bliver dog, hvordan partiet forholder sig til den nye EU-forfatningstraktat, der sendes til folkeafstemning i Danmark til næste år - og i en række andre EU-lande både før og efter. Desværre ved ingen endnu, hvor SF står. På gårsdagens hovedbestyrelsesmøde i SF besluttede et flertal på 34 ud af 39 medlemmer at spørge de cirka 7.000 partimedlemmer til råds. SF's holdning til forfatningstraktaten skal altså afgøres ved en urafstemning.

SKØNT urafstemningen vil blive solgt som et udtryk for 'basisdemokrati', er der tale om, at partitoppen flygter fra sit ansvar. Hovedbestyrelsen melder nemlig først sin holdning ud i november - og absurd nok i form af to udtalelser: Én for den nye EU-forfatningstraktat og én imod. Ansvarsflugten er total. Det er ganske enkelt ubrugeligt, hvis et større, politisk parti ikke formår at formulere én klar holdning til et så centralt spørgsmål som den nye forfatningstraktat. Lurepasseriet miskrediterer samtidig den politiske debat, der har været ført i partiet. For hvis Holger K. & co. ønsker, at SF skal gå konstruktivt ind i EU-debatten, så sig det dog. Holdningen til et så basalt spørgsmål bør hverken afhænge af nye nationale kompromiser med japartierne eller partimedlemmernes mere eller mindre tilfældige stemmeafgivning. Vælgerne har krav på, at SF melder sit ståsted ud.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement

Annonce

Læs mere