0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Små penge

Stor virkning.

Leder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

EN AF DE positive nyheder, regeringen lod lække fra sit finanslovsudspil i ugens løb (mens alle andre var afskåret fra at vide noget om, hvad der i øvrigt stod af godt og ondt i udspillet), var nyheden om øget støtte til danske forfattere de kommende fire år. Litteraturen vil få tilført ekstra ti millioner kroner om året, hvilket primært vil ytre sig som 10-15 store rejselegater og 8 ekstra treårige arbejdslegater fra Statens Kunstfond. En lille nyhed, som vil berøre 20-25 mennesker om året, men så sandelig: en god nyhed.

Initiativet ligger i forlængelse af regeringens aktuelle bestræbelser på at gøre sig gode venner med alle de forfattere, den ved sin tiltræden lagde sig grundigt ud med. Positiv stemning i den litterære republik, tak, og statsministeren viste jo allerede ved nytårstide vejen ved at invitere et udvalg af forfattere til bords på Marienborg. Kulturministeren var med ved bordet, så han kunne lære noget om god bordskik og om, hvordan man gør sig gode venner med folk.

STATSMINISTEREN har muligvis også forklaret kulturministeren, at intet folkefærd kan skabe så meget ballade i medierne som netop forfattere, hvorfor det er ualmindelig dårlig pr-økonomi at spare nogle få millioner på netop litteraturen. Og omvendt, hvad ugens positive nyhed viser: Et lille løft til forfatterne, og det overstråler i medieomtale og symbolværdi milliardnedskæringer på for eksempel miljøområdet. Sagt helt kontant kan beløb af en størrelsesorden, som mest minder om privatøkonomi, give gennemslag af nationaløkonomisk omfang.

Problemet er så også, at regeringen med initiativer af denne type netop synes at tænke mere i privatøkonomi for forfatterne end i overordnede kulturelle mål. I bedste fald tænker man socialpolitisk, på bestemte personers indkomst og velfærd, i værste fald tænker man i at skabe sig de rette venner og fjender.

Hvor ville det være rart, hvis regeringen førte en kulturpolitik, som ikke på småprivat vis handlede om at invitere og udelukke, beskænke og fornærme, forgylde og forarme; en politik, som var båret af visioner for kulturen, ikke for bestemte personers livsform. En kulturpolitik som blev ført af hensyn til almenvellet og ikke noget som helst andet.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement

Annonce

Læs mere