0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Pølsefabrik

Red universiteterne - afskaf taxametersystemet

Leder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

»HVIS SAMFUNDET vil have høj faglighed, så skal det ikke præmiere, at man slipper flere studerende igennem«.
Så enkelt kan det siges, og så enkelt bliver det sagt i dagens avis. Ordene kommer fra en engelskprofessor fra Københavns Universitet. Han har - i lighed med fire andre professorer fra forskellige dele af den akademiske verden - selv oplevet, at det går ud over den faglige kvalitet, når landets universiteter køres som pølsefabrikker. For det er jo lige nøjagtig, som professoren siger: Taxametersystemet betyder penge per bestået eksamen uafhængigt af faglig kvalitet. Fokus flyttes fra læring til bundlinje, fordi de ansatte på universiteterne naturligvis er helt afhængige af bevillingerne. Derfor indrettes studieordninger og eksaminer, så de studerende kan bestå til tiden på bekostning af det faglige niveau.

Professorernes kritik er præcis og bør gøre indtryk, fordi den kommer fra folk, som kender situationen bag katederet og det grønne bord. Til denne kritik kan føjes, at bevillingssystemet desuden har haft den uheldige konsekvens, at fagene på landets universiteter opmuntres til ekspansion - uafhængigt af, om det kan afsætte de færdige kandidater eller ej. Det kan landets mange arbejdsløse humanister tale med om.

ADVARSELEN FRA professorerne bør gøre indtryk på lovgiverne, som netop nu arbejder med at indføre en taxametermodel på landets gymnasier. Igen må det slås fast, at der er en klar modsætning mellem ønsket om øget faglighed, som det udtrykkes i den nye gymnasiereform, og taxametersystemet. Særlig uheldig vil princippet være i gymnasiet, fordi det kan føre til, at gymnasier fristes til at gå på strandhugst blandt ansøgere til andre ungdomsuddannelser for ikke at skulle fyre kollegerne fra lærerværelset. Og som gymnasielærere gentagne gange har fremhævet, mangler gymnasiet ikke elever - tværtimod er der ofte fire-fem elever i hver klasse, som ikke interesserer sig et hammerslag for undervisningen og saboterer den for sig selv og klassekammeraterne.

AT LOVGIVERNE overhovedet har overvejet at overføre fiaskoen fra det selvmodsigende bevillingssystem på landets universiteter til gymnasierne, mere end antyder, at en faglig krise i uddannelsessektoren er direkte forbundet med en saglig krise hos de ansvarlige.

Taxametersystemet skal afskaffes, ikke udbygges.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce

Læs mere